Chefers ekonomispel storsäljare

Som ett Monopol med låtsaspengar och Hoppsan!-kort, som välter alla planer på ända. Så utbildar Uppsala universitet sina chefer i hur ekonomin ska skötas. I höst kommer en uppdaterad version av spelet som blivit en storsäljare.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2010-08-26 12:00

– Den här lila figuren, det är en professor.
På en film på Youtube hörs spelledarna mycket noggrant förklara Ekonomispelets grunder för några av universitets chefer.
Lila är erfarenhetens färg – biskopens färg. Det berättar initiativtagaren till spelet Cajsa Ekstav, som arbetar med kompetensutveckling på universitetet. När spelet utvecklades involverades färgpsykologer för att effekten av spelet skulle bli så stor som möjligt.
– Studenterna är ljust gröna, det är ungdomens färg, säger hon.
I tio år har Ekonomispelet ingått i internutbildningen av prefekterna, institutionernas chefer. De är forskare som under en period tar på sig chefsuppdraget och plötsligt blir ansvarig för den ekonomiska ruljansen. Ett spel tar två dagar.
– Så här vill vi visualisera vad som händer under ett år. Man ska inte lära sig debet och kredit, det finns det stödfunktioner för, men man ska få en helhetsbild och förstå grunderna i det ekonomiska språket, säger Cajsa Ekstav.

Spelet har fått uppmärksamhet och universitetet har sålt rättigheterna till flera universitet och även landstinget i Gävleborg.
Spelplanen liknar det klassiska Monopol. Men i stället för Stockholms gator består planen av olika rum för personal, forskning, utbildning, uppdragsutbildning, lokaler etcetera: alltså delar som utgör en institutions verksamhet.
Spelet drivs framåt genom att spelarna följer ett verksamhetsår: studenter ska antas, lärare ska anställas, forskningsprojekt ska sättas i gång, forskningspengar måste sökas, och det ska göras diverse redovisningar av var pengarna tar vägen. Hela tiden måste spelarna fatta strategiska beslut om vad man ska satsa eller spara på, för att till slut få en verksamhet med kvalitet och en ekonomi i balans. I den nya versionen av spelet, som är på tryckeriet, måste spelarna även ta hänsyn till annat än bara ekonomin.
– Vi har exempelvis fört in moment som jämställdhetsfrågor och forskningsrankning, säger Cajsa Ekstav.

Då och då utsätts spelarna för diverse oförutsedda händelser genom Hoppsan-kort.
– En influensaepidemi, ett askmoln, eller nya påbud från regeringen: allt måste ledningen hantera, säger Cajsa Ekstav.
Tanken är att spelet ska vara så verklighetstroget som möjligt, men åtminstone en sak är lättare än i verkliga livet:
– Personalen är betydligt lättare att flytta på, säger Cajsa Ekstav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om