Det nya avtalet innebär att busskortet för varje elev ökar med 29 procent. I kronor och ören får Uppsala kommun en kostnadsökning på 17 miljoner kronor om året. Hur mycket det kommer att bli för övriga kommuner i länet är i dag oklart, förhandlingar om det pågår.
Trots att Uppsala kommun förhandlat det nya avtalet och skrivit på så har kommunen inte kontroll på varför kostnaderna skenat iväg.
– Det överstiger kraftigt den kostnad vi hade budgeterat för skolskjutsar. Vi hade räknat med en ökning på två procent. Nu ska vi utreda varför ökningen blev så stor och sedan sätta oss ned med UL för att få klarhet i varför det blivit så dyrt jämfört med tidigare avtal, säger Caroline Hoffstedt (S) ordförande i utbildningsnämnden.
Skrev ni på avtalet utan att ha klart för er kostnaderna?
– Utgångspunkten när våra tjänstemän förhandlade med UL var att det nya avtalet skulle vara kostnadsneutralt och inte skena i väg på det här viset. Nu måste båda parter sätta sig ned och analysera vad som hänt, säger hon.
Vad som sker om inte Uppsala kommun får ned kostnadsnivån är oklart i dag.
Blir det besparingar på skolskjutsverksamheten?
– Det vill jag inte spekulera i. Det är viktigt att alla som är berättigade till skolskjuts kan få det under trygga och säkra former, säger Caroline Hoffstedt.
UL:s presschef, Sture Jonsson, tillbakavisar påståendet att det nya avtalet skulle vara kostnadsneutralt.
– Från vår horisont har vi inte utlovat något. Utgångspunkten för oss har varit att vi måste har kostnadstäckning för skolskjutstrafiken och det fick vi inte med det gamla avtalet som var satt efter andra principer, säger han.
Hur de principerna såg ut vet ingen riktigt i dag. Det gamla avtalet har inte omförhandlats på årtionden och härrör från den tid då Upplands lokaltrafik ägdes gemensamt av kommunerna och dåvarande Uppsala läns landsting. När landstinget år 2012 tog över lokaltrafiken i egen regi så upphörde kommunernas delägarskap.
Enligt Sture Jonsson har UL förgäves försökt hitta dokument som visar på vilka grunder de gamla priserna har satts.
– Det finns ingen klargörande dokumentation. Troligen har priserna räknats upp årligen utan att någon ifrågasatt nivån. Men vi kan inte gå till botten med hur man räknade tidigare.
Det nya avtalet bygger på nya beräkningar utifrån dagens verksamhet och kostnader för skolskjutstrafiken. Förra året kostade skjutsverksamheten drygt 130 miljoner kronor i hela länet.
– Och då hamnar de på de här nivåerna. Det är helt i linje med vårt arbete att får täckning för våra kostnader. Vi ska inte subventionera skolskjutstrafiken. Det är kommunernas sak, säger Sture Jonsson.
Om UL:s höjningar räcker är inte säkert.
– Det får vi se när året är slut. Men vi har i alla fall en modell för beräkning av kostnaden som vi fullt ut kan stå för.
Caroline Hoffstedt: Känner ni er lurade av UL?
– Nej, vi kan konstatera att kostnadsutvecklingen avviker från nämndens budget och analyserar nu tillsammans med UL orsakerna till det.
Både det nya och det gamla avtalet bygger i grunden på samma sorts resande : busslinjer enbart för skolresor, linjer för skolresor där också andra kan åka med i mån av plats och vanlig linjetrafik där skolelever kan åka med busskort. Till det kommer resor för gymnasieelever som har en egen prissättning.