– Ibland känns det som att det är som popcorn, det dyker upp lite här och var. Varje fall av smitta är allvarlig, men utifrån att vi har en stor samhällsspridning tycker jag ändå att vi just nu lyckas hålla det på en kontrollerbar nivå.
Det säger Merri Subasic som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Uppsala. I slutet av vecka 2 fanns covidsmitta på åtta äldreboenden i Uppsala, varav sex kommunala. Sammanlagt rör det sig i nuläget om ett 30-tal smittade av totalt 1 776 brukare. Anhöriga är informerade.
– I relation till hur många brukare vi har visar det ändå vilket bra jobb som görs för att hålla nere smittan, säger Merri Subasic.
Bland de värst drabbade är korttidsboendet Svartbäcksgården, där nio boende är smittade.
– Vi följer väldigt strikta rutiner men det är svårt att hålla viruset borta eftersom vi är en öppen verksamhet som hela tiden tar emot nya personer, säger verksamhetschefen Taha Baroudi.
När den här artikeln skrivs under fredagen har nio respektive fyra brukare på de privata äldreboendena Kapellgärdet Norra samt Ferlin testat positivt för covid-19, enligt Region Uppsalas statistik för vecka 2. På de kommunala äldreboendena fanns smittade i slutet av veckan även på Balder, Sävjahus, Dalbyhemmet, Höganäs och Hagaundagården.
Men det finns också exempel på boenden som blivit av med smittan. I december bröt covid-19 ut på Stenhagens äldreboende. Det första fallet konstaterades på sjukhus, hos en person utan symtom. Totalt blev 14 boende smittade.
– Det är det största utbrott vi haft. Boende på båda planen smittades och två väldigt gamla och sjuka personer avled, säger Birgitta Hansson, verksamhetschef på Stenhagens äldreboende.
Under första veckan i januari friskförklarades äldreboendet helt från covidsmitta. För att nå dit har det krävts strikta rutiner kring hygien, distans mellan brukare samt extra personal som bara jobbat med de äldre som varit smittade eller misstänkt smittade.
– Det har varit mycket problemlöseri, också för att se till att alla brukare ändå har det bra i det här. Nu följer några kritiska veckor och vi fortsätter att jobba med munskydd och visir inne hos varje brukare för att undvika nya utbrott, säger Birgitta Hansson.
Inom kort påbörjas en extern granskning av hur pandemins första och andra våg hanterats inom Uppsalas äldreomsorg.