Tre luftpumpar på centrala platser i staden är en del i kommunens arbete för att få fler att äntra sadeln och ge sig ut i trafiken på cykel. Det ska också bli lättare att ta sig fram i vissa korsningar genom signalprioritering av cyklister. På skrivbordsfronten är en ny kommunal cykelpolicy på gång, för att skapa en sammanhängande strategi och planering av cykelinsatserna.
Dessa och andra åtgärder presenterades vid ett möte häromdagen, arrangerat av kommunens trafiksäkerhetsråd. På åtgärdslistan fanns också nya cykelparkeringar vid Resecentrum, i höjd med Strandbodgatan, och planer på att införa en cykelparkeringsnorm enligt mönster från normen för bilparkeringar när nya bostäder byggs. I kransorterna ska behovet av regionala cykelvägar rangordnas som stöd för framtida beslut om investeringar.
Temat för mötet var en fråga: Behövs cykelkörkort? Närmast ett ja kom polisen. Biträdande närpolischef Ulf Lundgren föreslog inte något regelrätt körkort, men efterlyste utbildning i cykelvett för elever i grundskola, gymnasium och, inte minst, studenter. Hans summering från 26 års yrkeserfarenhet av Uppsalatrafiken och dess cyklister var kort och kärnfull – inget har egentligen blivit bättre:
– Cyklisterna har alltid varit ett orosmoment. Vi ser tydligt hur en person på cykel ofta beter sig annorlunda än när samma person kör bil. Många vet inte att cykeln räknas som ett fordon.
Johan Lavén, ambulanssjukskötare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, redovisade cyklandets risker i kalla fakta. Vanligaste olycka är omkullkörning, som i sin tur kan ha många olika orsaker. Alkoholens roll syns inte i statistiken men för vårdfolket råder ingen tvekan:
– Alkoholen är en väldigt vanlig olycksorsak för cyklisterna, konstaterade Johan Lavén.
Men statistiken över cykelolyckor i Uppsala är svajig och sjukhuset fick kritik för att inte rapportera till Transportstyrelsens rikstäckande databas över trafikolyckor, Strada. Många cykelolyckor, även rena kollisioner, kommer aldrig till polisens kännedom.