Den mest hektiska tiden på landets förlossningsavdelningar är april till september med juli som den definitiva toppmånaden. Det framgår av Statistiska centralbyråns (SCB:s) siffror från 2015 då 10 455 barn kom till världen. Juli har toppat statistiken sedan 2008, så man kan nog börja tala om en ny trend. Så var det inte när 1900-talet var ungt. Då var perioden december till mars den hetaste perioden för barnafödslar. I topp låg januari.
Vad kan det då bero på att flest barn numera alstras under det andra halvåret? Expertisen tycks enig om att sommaren med långa och ljusa dagar gör oss piggare och gladare, vilket är en bra förutsättning för att barn ska bli till. Många har dessutom semester i juli och augusti.
Men hur kan man förklara att många barn alstras i höstrusket flera månader senare?
– Det kan bero på att säsongscyklerna betyder mindre. Det behöver inte vara sommar för att man ska känna sig sugen. Men det kan också vara ett tecken på att det är enklare att föda på sommaren och få det att passa med arbetssituation och annat, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB, till TT.
Han lanserar också ytterligare en teori:
– Man kanske kurar ihop sig mer när det blir grådaskigt och kallt på hösten?