Som UNT tidigare berättat är bristen på förskoleplatser stor i Uppsala. Till och med maj 2011 saknas 860 nya platser.
Tanken är att lösa bristen med förskolepaviljonger, förskolebussar och fler förskolor i privat regi. Men att placera fler barn hos dagmammor har inte presenterats som ett alternativ. Det tycker dagmammorna på Stentrollens familjedaghem i Stenhagen är märkligt:
- Jag förstår inte varför inte kommunen lyfter fram oss som ett alternativ nu när det är brist på platser i många områden, säger Birgitta Bergholm som är dagmamma till sju barn.
Just nu har hennes kollega och dotter Linda Bergholm flera platser lediga. Men kommunen säger att det inte finns några barn att placera hos henne.
- Det är förvånade när man samtidigt hör om förskolebristen. Jag har tre lediga platser och får jag inte några barn till dem går jag inte runt.
Linda Bergholm tycker att ett familjedaghem, som en dagmammas hem kallas, är bra för framförallt de minsta barnen.
- Hos oss får barnen komma i gång i en liten grupp och ha en person som följer dem. Jag hinner prata och krama alla barn varje dag, det gjorde jag inte när jag tidigare jobbade på en förskola.
Birgitta och Linda Bergholm berättar om dagmammor i innerstan som får gå med för få barn för att förskolorna ska fyllas i första hand. Trots att barnen kanske bor närmare dagmamman än den förskola de erbjuds.
Eftersom de jobbar som egna företagare och får sina barn från den kommunala barnomsorgskön, är de beroende av kommunen.
- Det som gör vår tillvaro svår är kommunens kompakta tystnad om att vi finns. Vi har inte själva råd att annonsera, och på kommunens webbplats är det svårt att hitta information om oss. Det vore synd att behöva lägga ner bara för att vi inte når ur till föräldrarna, säger Birgitta Bergholm.
För två år sedan drev Uppsala kommun en kampanj för att locka fler att bli dagmammor. Redan då kämpade man med brist på förskoleplatser och dagmammorna skulle bli en del av lösningen.
Men de tankarna finns inte kvar i dag. Enligt Cecilia Forss (M), kommunalråd med ansvar för barnomsorg, beror det på att föräldrarna inte vill ha dagmammor.
- Föräldrar vill i första hand ha sina barn på förskolan. Och det är också förklaringen till att vi inte kan placera fler barn hos dagbarnvårdare. Vi har enligt lag inte möjlighet att tvinga dem, utan säger de nej måste vi fortsätta söka efter en förskoleplats.
Att kommunen i första hand skulle vilja fylla alla förskolor, oavsett om de ligger långt från barnens hem, håller inte Cecilia Forss med om.
- Så är det inte. Utan det är som sagt föräldrarna som i första hand vill ha förskola.
Dagmammorna upplever att ni är tysta om deras existens?
- Det håller jag inte med om. Jag vill påstå att de marknadsförs på exakt samma villkor som andra barnomsorgsformer.
Dagmammor känner sig satta på undantag
Uppsala kommun har stor brist på nya platser i barnomsorgen. Samtidigt har vissa dagmammor svårt att få tillräckligt många barn för att gå runt ekonomiskt.- Vi får höra att det inte finns några barn, säger dagmamman Linda Bergholm.
Birgitta Bergholm, Stella Tvenin, Miranda Bergholm, Linda Bergholm, Alicia Jordfald, Anna Svensk och Nelly Scott
Foto: Sven-Olof Ahlgren
En dagmamma, formellt kallad dagbarnvårdare, tar hand om en grupp barn i sitt eget hem, ett så kallat familjedaghem. Dagmamman har ofta aktiviteter tillsammans med andra dagmammor och deras verksamhet sker utifrån Skolverkets allmänna råd för familjedaghem.
Antalet barn som går hos dagmammor har minskat stadigt sedan 1988. Minskningen hänger samman med förskolans utbyggnad.
I Uppsala finns 73 kommunala dagmammor och 31 privata. I Sverige går fyra procent av alla 1-5-åringar i familjedaghem, jämfört med 81 procent i förskolan.
Källa: Skolverket & Uppsala kommun