Utbyggnaden sker på 15 ställen från Gamla Uppsala i norr till Valsätra i söder. På Alrunegatan ett stenkast från Gränby centrum jobbar en stor grävmaskin med att bryta upp asfalt. Här ska en 700 meter lång cykelväg anläggas. Den befintliga gatan är bred så det finns gott om plats.
– Tanken med den här cykelbanan är att i framtiden skapa ett cykelstråk från Skölsta till Stora Torget i centrum. De flesta av de projekt vi gör i år och nästa år syftar till att fylla i snuttar i vårt befintliga nät av cykelvägar där det fattas en bit.
Det säger Daniel Fritz trafikplanerare vid Uppsala kommuns kontor för samhällsutveckling.
I dag finns ingen cykelbana till Skölsta. Men orten kommer att byggas ut kraftigt de närmaste åren och då blir det troligen av.
– Vi måste vara tidigt ute i vår planering och den här cykelvägen kan ju användas av de boende i Årsta så länge, säger Daniel Fritz.
Många av de övriga projekten handlar om sträckor på 100 till 200 meter. Ett exempel är en ”felande länk” över Fyrisån vid Fyrishov.
Ett annat är cykelstråket genom Frodeparken med den nya bron över Strandbogatan. Den står klar att tas i bruk inom kort.
– Det är jätteviktigt att binda ihop cykellederna. Som cyklist måste man kunna ta sig fram från a till b på ett säkert sätt och veta att det är cykelväg hela vägen. I annat fall kan det leda till att folk inte tar cykeln till exempelvis jobbet. Målet är att få fler att cykla.
Trotalt 40 miljoner kronor investerar Uppsala kommun på cykelleder i år. Då går cirka tio miljoner kronor till större projekt som cykelbroar och en cykeltunnel vid Gnistarondellen vid Boländerna söder om stan.
– Under 2000-talet så har anslagen till cykelleder ökat mot tidigare. Vi har 31 mil cykelvägar där trafiken är separerad från bilar. Målet är att öka med cirka fem kilmeter om året, säger Daniel Fritz.
En utredning pågår om att skapa cykelväg från S :t Olovsgatan till Ringgatan via Sysslomansgatan. Där finns ingen i dag och gatan är trång, tungt trafikerad och besvarlig för cyklister att ta sig fram på.
Kommunen har också i sin cykelpolicy utrett behov och planer för den fortsatta utbyggnaden som bättre ska förbinda stadens kransorter med city.
– I vilken takt det kommer att ske beror på hur mycket pengar politikerna är villig att satsa på utbyggnad av cykelbanor, enligt Daniel Fritz.
Dags att koppla ihop cykelnätet
Uppsala kommun bygger samman stadens cykelstråk. Stumpar där cyklister och bilar plötsligt möts ska bort. Målet är att öka säkerheten och få fler att välja cykeln.
Daniel Fritz, trafikplanerare.
Foto: Michaela Hasanovic
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!