Mjuka linjens bussar heter 40, 41 och 42 och vänder sig till resenärer som inte har så bråttom och till äldre och funktionshindrade. Mjuka linjen ersätter de gamla flexbussarna och rullar på fasta tider mellan stadsdelar som Gottsunda och Stenhagen, Eriksberg, Årsta och Boländerna.
En korttur går i stans centrala delar och rundar Akademiska sjukhuset. Det tar drygt 20 minuter. Fyra passagerare kliver på, en av dem är Lotta Strömberg från Ekeby som tar en provtur.
– Det är ju gratis första veckan. Jag tycker det är jättebra att vi får en busslinje som går på den inre sjukhusvägen. Det gör det lättare att ta sig till Akademiska. Vi har också fått en ersättningsbuss för linje 2 som drogs in i Ekeby, säger hon.
Marianne Wallin som bor i Luthagen är inte lika förtjust. Hon brukade ta flexbussen tidigare och det var bekvämt.
– Vi får väl se hur det här fungerar. Det är i alla fall bra att enkelt kunna åka till sjukhuset, säger hon.
De tre busslinjerna har dragits så att passagerarna lätt ska kunna ta sig till vårdcentraler, apotek och köpcentra. Bussarna är specialbyggda för att ta fler rullstolar och de är lite kortare än vanliga bussar för att kunna åka på mindre gator. Rörliga ramper vid dörrarna har byggts in så att det är lätt att stiga på för den som har en rullator.
– Åttio procent av passagerarna får bättre förbindelser nu. I vissa områden, som Luthagen kan passagerarna uppleva en försämring. Men vi hoppas ändå kunna fördubbla antalet resenärer med de nya linjerna, säger Per Odelmalm som är kollektivtrafikplanerare vid Uppsala kommun.
Visar det sig att de mjuka linjerna blir en framgång så kan antalet turer komma att utökas både morgon och kväll.