Dålig äldremat stort problem
Problemen med maten från Medirest är mer omfattande än det som ligger bakom den misstänkta matförgiftning som inträffat vid äldreboendet Frodegården. Som UNT rapporterade i torsdags misstänks färdigmaten ha orsakat matförgiftning hos nio personer.
Flera ingredienser i de rätter som misstänks ha matförgiftat nio personer vid Frodegården var så dåliga vid serveringen att de måste slängas. Den kylda maten var sju respektive nio dagar gammal då den serverades.
Även Medirests färdigmat som levererats till Lundgården i Bälinge har enligt stadsveterinär Claes Kihlberg måst kasseras.
Radio Uppland uppger också att flera av de enportionsrätter som skickats hem till äldre har varit dåliga.
Vidtar åtgärder
Hur lång är hållbarhetstiden och vid vilken temperatur ska maten förvaras?
—Jag vill inte säga något om det utan vi vidtar gemensamt åtgärder med äldreboenden, säger Åsa Storgärds, Sverigechef vid Eurest som driver Medirest. Hon vill inte ge några kommentarer till de klagomål som framförts.
Vid kommunens inköpsavdelning, som skrivit ett avtal med Eurest om att företaget ska leverera närmare en halv miljon matportioner till hemtjänsten och äldreboenden fram till 2007, uppger man att de kylda rätterna ska hålla i 14 dagar.
—Vi har krävt tio dagars hållbarhet. Maten ska förvaras vid plus 6—8 graders kyla, säger Agneta Hedlund vid kommunens inköpsavdelning.
Maten reser 65 mil
En rad faktorer har vägts in i upphandlingen. Att maten tillverkas i Malmö och transporteras 65 mil innan den levereras vägdes dock inte in vid upphandlingen. Största delen av färdigmaten är enportionsrätter och den legotillverkas av Dafgårds utanför Lidköping. Även med den maten har det alltså varit problem. Fram till 1 mars i år kom den kylda färdigmaten från Samhall i Sala.
Claes Kihlberg menar att det är upprörande att kommunen inte har ordentligt med kylar.
—Det är dåligt att man måste förvara maten hemma hos de gamla.
Han menar att en risk med de kylda matleveranserna är att många är inblandade i hanteringen.
—Det företag som kör ut varorna i Uppsala är inte Medirest. De har ansvar för maten fram till överlämnandet. Men transportföretag behöver inte godkännas av miljökontoret, säger Claes Kihlberg.
Vissa bakterier trivs
Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien vid enheten för matförgiftningsforskning, Lantbruksuniversitetet.
—Jag tycker en hållbarheten på fjorton dagar är för lång när förvaringstemperaturen är satt till sex till åtta grader.
Hon säger också att de hållbarhetsbefrämjande gaser som tillsätts förpackningarna för att maten ska hålla inte hämmar de köldälskande matförgiftningsbakterierna. Däremot trycker gasen ner förstörelsebakterierna.
—I och med detta får köldälskande, sjukdomsframkallande bakterier såsom Listeria och Clostridium botulinum typ E ingen konkurrens utan kan föröka sig ohämmat.
Hon tycker att reglerna för färdigmaten i Sverige ska skärpas betydligt.
-I England får den kylda färdigmaten förvaras i högst fem dagar, och då är tillverknings- och förbrukningsdag inräknade. Lagring ska också ske vid 0—3 grader.
—De här kraven är inte orimliga när riskerna är så stora. Inte minst är jag rädd för Listeria som kan drabba de äldre svårt, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!