Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är hjärt- och kärlsjukdomar, runt 30 000 personer drabbas av hjärtinfarkt varje år. Och inte mindre än en tredjedel av den vuxna befolkningen i Europa har högt blodtryck. Den rapport som släpps i dag kommer från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, och baserar sig på en systematisk granskning av all forskning om arbetsmiljöns betydelse för hjärt- och kärlsjukdomar som gjorts senaste 30 åren.
– Det viktigaste resultatet är att vi hittat att det verkligen finns ett samband mellan arbetsmiljön och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Eva Vingård, professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, som varit med i SBU:s expertgrupp vid genomgången.
– Att uppleva låg kontroll över sin arbetssituation och känna sig alienerad från beslut och sådant som påverkar ens arbetsinnehåll är en riskfaktor för de här sjukdomarna. Och det är vid hjärtinfarkt som vi hittat de flesta sambanden, men det är också det som är mest undersökt.
En annan riskfaktor är om det finns en obalans mellan den ansträngning som man lägger ner på sitt jobb och den belöning man får.
– Och då handlar det inte bara om pengar, utan den belöningen kan vara att bli sedd och att få uppskattning för sitt jobb, säger Eva Vingård.
Tidigare har stress angetts som en bidragande orsak till uppkomst av hjärt- och kärlsjukdomar. Men det är en övergripande beteckning. Det man nu kommit fram till är hur mer specifika arbetsmiljöfaktorer spelar in, såsom små möjligheter att påverka sitt jobb i kombination med höga krav och osäkerhet i anställningen. Även att känna sig utsatt för orättvisor kan påverka.
– Det verkar vara viktigt med en schyst arbetsplats, att det finns tydliga regler och att det finns transparens, säger Eva Vingård.
Från början var råmaterialet 12 000 vetenskapliga artiklar innan antalet kokades ned till 200, som sedan Eva Vingård och övriga i expertgruppen granskade. Varje artikel lästes av två olika experter som sedan stämde av efter en särskild mall.
– Det är ett mycket väl koreograferat och mödosamt arbete. Så ser det ut varje gång SBU gör en genomgång.
Vad kan de här resultaten ge?
– Vi hoppas att arbetsmarknaden ska ta till sig detta. Här finns det en potential att få en friskare arbetsstyrka. Och kan man förbättra arbetsmiljön så kan man förmodligen se en bättre prestation.