Dålig beredskap mot värme

Kommunen måste bli bättre på att hantera svårt sjuka vid värmeböljor. Dödligheten stiger i takt med temperaturen, men Uppsala saknar beredskap för det.

Mattias Johansson (C), stabschef

Mattias Johansson (C), stabschef

Foto: Staffan Claesson/Arkiv

Uppsala2015-07-14 06:05

Centerpartisten Mattias Johansson har lyft frågan i en motion till Uppsalas kommunfullmäktige. Den är högaktuell under sommaren då temperaturen snabbt kan stiga till uppåt 30 grader.

– Vi har haft flera sådana värmeböljor på senare år. De hänger ihop med klimatförändringarna så vi kan vänta oss flera. Hittills har kommunen mest oroat sig för riskerna med översvämningar i Fyrisån och för effekter på våra vattentäkter. Men äldre personer med olika sjukdomar riskerar att dö under en värmebölja och kommunen saknar beredskap för det, säger han.

Hur många som drabbats vid de värmeböljor som varit i Uppsala är det ingen som vet. Enligt medicinsk ansvarig sjuksköterska, Eva Andersson, förs ingen statistik.

– Under förra årets värmebölja gick vi ut och informerade om hur personalen ska förhålla sig. Vi fick signaler från sjukhusen om att personer sökt vård på grund av värmen, men inte från vår egen verksamhet. Var de kom ifrån vet vi inte. De kan ju ha varit personer som inte har några insatser från kommunen, säger hon.

Enligt Mattias Johansson visar forskning från Umeå universitet att dödligheten per dag kan öka med upp med till tio procent om temperaturen når 27 grader under mer än tre dygn i rad. Blir det 30 grader varmt så stiger dödligheten med ytterligare tio procent.

– Uppsala är en inlandskommun och i sådana kommuner kan det bli mycket varmt.

Han vill att kommunen genomför en inventering av var personer som är sårbara vid en värmebölja bor och vilka fastigheter och bostadsområden som är särskilt utsatta.  Sedan bör kommunen ta fram en handlingsplan för samordning och utbildning av personal inom barn- och äldreomsorg, fastighetsförvaltning och räddningstjänst.

– Botkyrka kommun har kommit längts i landet med det här. Personalen inom omsorgen där vet exempelvis att de ska ha med sig vätskeersättning och att vissa behöver speciell kost för att klara värmeperioder bättre. Det är viktigt under sommaren då många vikarier finns i verksamheten. Det ökar också tryggheten för äldre och anhöriga, säger Mattias Johansson.

Eva Andersson skulle välkomna en övergripande handlingsplan för värmeböljor.

– Det har man bland annat i Malmö. Vi har det inte och det vore bra med någon form av beredskap. Multisjuka äldre och personer med andra funktionsnedsättningar drabbas vid värmeböljor. Det vet vi, säger hon.

Fakta Nio råd för att klara värmeböljan

Undvik onödig ansträngning.

Välj skuggiga och svala platser utomhus.

Vistas så mycket som möjligt i luftkonditionerade eller svala rum.

Duscha dagligen för att få svalka och välj lätta kläder som andas.

Drick tillräckligt, helst innan du blir törstig och undvik varm mat.

Ersätt salt och mineraler i kroppen om du svettas kraftigt.

Om du är gammal eller sjuklig så be någon hålla kontakt med dig morgon och kväll.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om