I september förra året smittades en åldring på ett kommunalt äldreboende av MRSA - en typ av multiresistent bakterie. När fler provtagningar gjordes vid boendet påträffades ytterligare två personer från en annan enhet som bar på bakterien. Troligen hade smittan förts mellan olika vårdavdelningar via vårdpersonal. Det hela anmäldes enligt Lex Maria och rutinerna vid boendet sågs över.
– All smittspridning av multiresistens bakterier är allvarligt och särskilt äldre är en utsatt grupp. En äldre person som redan är svag eller multisjuk har mycket svårare att tillfriskna från en infektion med multiresistenta bakterier, säger Monica Brundin som är medicinskt ansvarig sjuksköterska vid Uppsala kommun.
Trots det är det ingen som har kontroll på hur vanlig spridningen är. Smittskyddsinstitutet har inga siffror specifikt för äldreboenden, men uppskattar att mellan 5 och 10 procent av de fall som rapporteras årligen smittats i vård utanför sjukhus, där äldrevård är en del. Landstingets smittskyddsenhet uppskattar att 4-5 procent av de äldre kan bära på bakterien.
Uppsala kommun ska nu kartlägga hur många som drabbas och har begärt in uppgifter om resistent smitta hos brukare från samtliga äldreboenden och från hemvården.
– Mätningarna visar att ungefär 20 personer har konstaterats smittade i Uppsala kommun. Om det är mycket eller lite är svårt att säga. Vi ska göra mätningar en gång i kvartalet. Det kommer att ge oss en bättre bild av om antalet smittade ökar eller minskar, säger Monica Brundin.
Redan 2008 rekommenderade Socialstyrelsen att kommunerna skulle kartlägga smittriskerna. Men det är först nu när organisationen för de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna centraliserats som det blivit möjligt att genomföra kommunövergripande.
– Tidigare låg det på varje vårdgivare att göra. Metoderna var dessutom olika så det var svårt att jämföra. Nu sker arbetet med samma metod i alla kommuner i hela Uppsala län, säger Monica Brundin.
Olle Aspevall överläkare vid Smittskyddsinstitutet anser att kartläggningen är viktig.
– Speciellt om man har smittspridning i samma boende eller vårdavdelning. Man måste se över sina rutiner, hur man jobbar med de äldre, men även personer i andra åldrar. Det kan vara svårt inom äldrevården där vissa är dementa med beteenden som gör att bakterier lätt sprider sig, säger han.
Hur orolig ska man vara?
– Har man spridning är det ett allvarligt tecken. Men man behöver inte gå och oro sig för att man ska få MRSA. Risken att smittas är generellt liten i Sverige, säger Olle Aspevall.