Politikerna Peter Falk och Åsa Jansson har tidigare kritiserat kommunen för brister i omhändertagandet av barn och unga. De anser dock inte att de fått något gehör vare sig hos partikamraterna i inom alliansen eller inom oppositionen. I en artikel på dagens UNT debatt förklarar de att de inte anser att socialnämnden för barn och unga, där de själva är engagerade, tar sitt ansvar för att skattepengar används på rätt sätt och att omhändertagandet är rättssäkert.
– När vi inte får stöd för våra åsikter så väljer vi att hoppa av. Med det hoppas vi uppmärksamma frågan och få igång en diskussion om nämndens ansvar, säger Peter Falk.
Det han och Åsa Jansson främst vänder sig mot är vad de anser vara brister i kontroll och uppföljning av de placeringar som görs vid olika institutioner. De hävdar också att vissa företag fått vårduppdrag utan upphandling, andra ska ha ljugit om sin HVB- auktorisation och använt sig av hemmasnickrade terapiformer.
– Politikerna i nämnden anser att det ligger på Inspektionen för vård och omsorg att följa upp bristerna. Men huvudansvaret är lokalt och det vill de inte ta. De flesta har inte en aning om hur vi placerar våra unga, säger Peter Falk.
Han anser att nämnden måste bli mer aktiv i sina kontroller.
– Det är inte speciellt komplicerat. Våra tjänstemän har den kompetens som krävs. Vi skulle spara stora pengar på det. Men många politiker vill inte ta i frågorna.
Nämndens ordförande, folkpartisten Anders A Aronsson, anser att Peter Falk och Åsa Jansson "överreagerar".
– Vi har diskuterat de här frågorna i nämnden och kollat de uppgifter som framkommit extra noga med hjälp av våra tjänstemän. Vi saknar inte kontroll.
Men är den tillräcklig?
– Det går säkert att göra mer. Men frågan är var man ska sätta gränsen. Vi kan inte ha 100 procents kontroll. Vi följer upp våra placeringar på individnivå genom våra socialsekreterare. Att göra mycket mer kostar också mycket resurser. Det krävs ökad bemanning inom socialtjästen. Ett annat sätt är att ställa tydligare kvalitetskrav vid upphandlingar. Det håller vi på med.
Nämndens vice ordförande Lars Persson (S) anser att kontrollen fungerar bra.
– Jag tycker inte de som hoppat av har tillräckligt på fötterna i sin kritik. De kontroller vi gjort har inte visat något särskilt.
Är kommunens omhändertagande bra?
– Inte allt. Det finns institutioner som är ifrågasatta. Men det finns också ungdomar som är väldigt svåra att placera, säger Lars Persson.