Det framgår av en studie bland drygt 5 000 vuxna kvinnor i Uppsala, som publiceras i facktidskriften Scandinavian Journal of Work and Environmental Health.
– Våra resultat talar för att man genom att vara mer uppmärksam på att upptäcka och behandla sömnbesvär kan bidra till att förebygga arbetsolyckor, säger Shadi Amid Hägg, läkare vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik och doktorand vid Uppsala universitet.
Kvinnorna i studien har vid två tillfällen, med tio års mellanrum, besvarat en omfattande hälso- och livsstilsenkät, med frågor om bland annat sovvanor. Vid det andra tillfället fick de också frågan om de hade varit med om något olycksfall i arbetet under de senaste tio åren.
Drygt var åttonde kvinna uppgav vid båda enkättillfällena att hon ofta eller mycket ofta hade svårt att somna, besvärades av täta uppvaknanden och/eller brukade vakna tidigt utan att kunna somna om. En nästan lika stor andel uppgav att de under de tio åren varit med om minst ett olycksfall i jobbet.
Flera tidigare studier har visat att skiftarbete, fetma, alkoholmissbruk och rökning är riskfaktorer för arbetsolyckor. Det är också väl känt att personer med arbetaryrken oftare än tjänstemän skadas i jobbet. Flera av dessa samband sågs också bland kvinnorna i Uppsala.
– Men även efter att vi hade tagit hänsyn till dessa riskfaktorer i våra beräkningar kvarstod ett tydligt, statistiskt säkerställt samband mellan långvariga sömnsvårigheter och cirka 50 procents ökad risk för arbetsolycksfall, säger Shadi Amid Hägg.
I studien har forskarna även använt uppgifter från Socialstyrelsens register över arbetsolycksfall som lett till sjukskrivning. Totalt fanns 274 arbetsolycksfall bland kvinnorna i studien rapporterade i registret, betydligt färre än dem som rapporterats i enkäten.
– Även när vi använde registeruppgifterna såg vi en tendens till ökad risk för arbetsolyckor bland kvinnorna med långvariga sömnsvårigheter, men sambandet låg precis under gränsen för att vara statistiskt säkerställt.
Enligt Arbetsmiljöverkets egna undersökningar kommer bara cirka 40 procent av alla arbetsolyckor till myndigheternas kännedom. Även när olycksfallen leder till sjukskrivningar rapporteras bara litet mer än hälften av dem till registren.
– Arbetsolyckor kopplade till sömnstörningar kan faktiskt vara vanligare än vad både den officiella statistiken och kvinnornas enkätsvar pekar på. När kvinnorna svarade på enkäten kom de bara ihåg hälften av arbetsolycksfallen som rapporterats till myndigheterna. Då är det troligt att de glömt ännu fler olycksfall som inte ledde till sjukskrivning, säger Shadi Amid Hägg.