Dåliga opinionssiffror störde kristdemokrater

Partiets usla opinionssiffror flaxade runt som en orolig fågel i Uppsalas konserthus på fredagen, när kristdemokrater från hela landet samlades till årets kommundagar. Bottenresultaten störde deltagarna, men kunde inte hejda deras framgångsattityd.

Partiledaren Göran Hägglund fick många applåder under sitt tal i Konserthuset.

Partiledaren Göran Hägglund fick många applåder under sitt tal i Konserthuset.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2008-01-25 12:53
Arton gånger fick partiledaren Göran Hägglund göra paus för publikens applåder i sitt tal, som inledde partiets kommun- och landstingsdagar, för året i Uppsala.
Två gånger vek han av från den färdigskrivna texten och berättade en rolig historia. Följd av applåder från partikamraterna, som nästan fyllde de drygt 1000 stolarna i konserthusets stora sal.
1964 höll partiet sitt allra första riksting, under namnet Kristen demokratisk samling, även då i Uppsala. Göran Hägglund valde att påminna om den utveckling som skett sedan dess, från att i årtionden stått utanför riksdagen, till att nu vara "ett etablerat parti och en etablerad politisk kraft".

Hellre än att tala om det egna svaga stödet i opinionen pekade Göran Hägglund på oppositionspartiernas höga siffror. Förklaringen är att de håller tyst, var hans slutsats.
- De presenterar inte sin politik. Sanningen är att de inte har någon karta och inte vet hur de skulle styra landet.
För att gjuta tillförsikt i sina kommun- och landstingspolitiker pekade han på punkter där, enligt partiledarens beskrivning, partiet gjort skillnad sedan regeringsskiftet.
Förslag om nytt tandvårdsstöd, ökad valfrihet, kommande vårdnadsbidrag till föräldrar, höjt bostadstillägg för pensionärer och fler i arbete var några inslag i den framgångsbild som målades upp.

På listan över kommande reformer placerade Göran Hägglund ett förslag om värdighetsgaranti i äldreomsorgen, som lämnas under våren. Han hoppas kunna höja garantipensionen för de fattigaste pensionärerna innan nästa val, men förklarade samtidigt, med särskild tydlighet, att det inte är fult att tjäna pengar. "Bekämpa fattigdom, inte rikedom", löd ekvationen, som applåderades av partikamraterna.
På miljösidan öppnade Göran Hägglund för höjt reseavdrag när bilen ställs hemma och avdragsrätt för månadskort i kollektivtrafiken.
I ett tiopunktsprogram lade han fram förslag till bättre miljöarbete i kommunerna. Bland annat kan det bli aktuellt att riva energiläckande miljonprogramshus och bygga nytt. Men några statliga bidrag ska kommunerna inte räkna med, gjorde Göran Hägglund klart på en pressträff efteråt, där han också hävdade att bättre miljö kan uppnås utan "större uppoffringar" för befolkningen.

Mot slutet av talet tog Hägglund upp den heta frågan om könsneutrala äktenskap, där kd står ensamt bland riksdagspartierna i sitt motstånd.
Partiledaren efterlyste fortsatt dialog och ansåg inte att statsminister Fredrik Reinfeldt stängt dörren:
- Det är klokt att inte snäva in utrymmet för samtal. Vi vill hitta en gemensam linje utifrån vår utgångspunkt, sade Göran Hägglund.

Uppsalapolitikern Annette Stavenow var en av kd-ledamöterna i salen. Hon berömde partiledaren för ett "väl avvägt tal", gillade exemplen om tandvård och valfrihet, men saknade åtminstone en ingrediens:
- Jag hörde inte mycket om skola och utbildning. Det är områden där vi behöver göra mer insatser, sade Annette Stavenow.

I frågan om fastighetsskatten, där regeringen kritiserats för att ha lurat väljarna och i stället infört en ny avgift, var Hägglund delvis självkritisk och skyllde på "rubrikmakarna" som förvridit sanningen:
- Vi har låtit debatten kantra så att vi nästan fått skämmas, fast vi genomfört en enorm förbättring för landets fastighetsägare, sade han.
Och fick göra paus för den artonde applåden under talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om