Det menar Staffan Yngve, mångårig ledamot i polisstyrelsen och universitetslärare.
I SVT:s nyhetsprogram berättade tidigare Uppsalastudenten Lillemor Eckhardt häromdagen om hur hon kallats till polisförhör, misstänkt efter anmälan av CSN för att ha fuskat med studiebidraget. Under 2009 hade hon fått ut 7 700 kronor mer än vad hon hade rätt till. Efter att CSN upptäckte vad som skett betalade Lillemor Eckhardt tillbaka pengarna.
Men saken var inte ur världen för det. I stället blev hon i år, två år senare, kallad till polisförhör som bland annat innebar att hon DNA-topsades. Det är nya lagar för att stävja bidragsfusk som ligger bakom CSN:s polisanmälan.
Det långa glappet mellan anmälan och förhör är inte acceptabelt, menar Staffan Yngve, som har god kännedom om polisens arbete efter många år i polisstyrelsen och som är väl förtrogen med studenternas situation efter ett yrkesliv på Uppsala universitet.
– Det här är fruktansvärt dåligt skött av Uppsalapolisen. Sådant här ska hanteras skyndsamt enligt förvaltningslagen.
Lillemor Eckhardt blev kallad till förhör först efter att Uppsalapolisen överfört ärendet till kollegerna i Stockholm dit hon flyttat, och långt efter att hon betalat tillbaka de 7 700 kronorna.
– Polisen i Uppsala har uppenbarligen suttit på detta i ett år utan något hänt. Och nu betraktas hon plötsligt som en misstänkt storbedragare. Det här handlar om dåliga rutiner inom polisen, som fått mycket utökade resurser, säger Staffan Yngve.
Till SVT säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström att han beklagar det som skett.