Damm byggs vid Biotopia

I en tredelad damm ska Uppsalas unga få möjlighet att studera naturen livs levande - ett miljonprojekt som rymmer både estetik och biologi.

Konstnären Silas Engström och Lisen Hessner, kulturstrateg.

Konstnären Silas Engström och Lisen Hessner, kulturstrateg.

Foto: Oscar Segerström

Uppsala2011-10-06 09:07

På lördag tas det första symboliska spadtaget för dammbygget som beräknas vara klart under nästa år. I dag finns dammen bara som modell, formgiven av konstnären Silas Engström från Uppsala.
Den ska vara en del av Biotopia och ligga i direkt anslutning till museet. Silas Engström har ritat en tredelad damm inspirerad av naturens runda bubbelformer.
- Dammarna sitter ihop ungefär som bubblor brukar göra. Det är en struktur som ofta förekommer i naturen. De ska byggas i svart betong och vara nedsänkta i marken och jag hoppas vi kan ha ett litet flöde med rinnande vatten genom dem, berättas Silas Engström.

Uppe på dammarnas kanter återkommer bubblorna i form av glaskroppar som ska vara belysta nattetid och vintertid och på så sätt skapa en levande stämning runt Biotopia, även när naturen vilar. Dammarna ska omgärdas av en rundad stenläggning och två partier med spännande växter där barn kan gå på upptäcktsfärd.
Meningen med hela projektet är just att nå Uppsalas unga. Sedan renoveringen 2007 har Biotopia haft en enorm publikstillströmning, främst av skolungdomar.
Förra året besökte 110?000 personer museet.
- Det klarar inte bygganden av i längden. Genom att öka verksamheten i parken utanför kan vi lätta på trycket inomhus och samtidigt utveckla det vi kallar lektionsspår för olika åldersgrupper. Dammarna ska skolorna kunna använda i sin undervisning. Eleverna ska ha möjlighet att håva och studera olika sorters vattenlevande växter och djur. Samtidigt ska de vara lockande för andra besökare, säger Lisen Hessner, kulturstrateg vid Uppsala kommun.

Dammarna som tillsammans kommer att ha en diameter på cirka 13 meter ska bli fungerande ekosystem.
i miniformat med våra vanligaste vattenlevande insekter, växter och smådjur. Inga fiskar ska finnas där. Men dammarna ska ha olika djup.
På vissa ställen ska djuphålor anläggas så att näckrosor och andra växter och djur som kräver lite vattendjup ska trivas.
Vasaparken har flera lekplatser och besöks ofta av föräldrar med små barn. För dem skulle dammarna kunna bli en fara. Men ledningen för Biotopia och Lisen Hessner försäkrar att de kommer att byggas på ett sådant sätt att de inte utgör någon risk.
- Djuphålorna ska inte vara stora och de kommer att finnas långt ute i dammarna. Vi kommer att lösa alla säkerhetsfrågor, utan att för den skull behöva stängsla in anläggningen, säger hon.

En miljon kronor har Uppsala kulturkontor satsat för att bekosta utformningen och bygget av själva dammarna. Upprustningen av parken görs i samarbete mellan natur- och fritidskontoret. Hur mycket den kommer att kosta är inte klart i dag.
Lisen Hessner hoppas dock att satsningen på de biologiska dammarna ska följas av fler liknande projekt i Vasaparken.
- Jag skulle vilja ha ett fågelbord där eleverna skulle kunna studera de vanligaste fåglarna, säger hon.
Byggstart för dammprojektet är planerad till april 2012. Hela anläggningen ska stå klar i september samma år, om allt går som planerat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om