Dammar kan mota katastrofen

Väldiga dammbyggen norr om Uppsala kan skona stan från den stora översvämningskatastrofen - 100 årsflödet. När det kommer vet ingen. Men ett är säkert. City dränks om inget görs.

Upplandsmuseet har låtit flytta värdefulla föremål och känslig utrustning några våningar upp i fall den stora översvämningen skulle komma, berättar Kenth Wessberg som är säkerhetsansvarig.

Upplandsmuseet har låtit flytta värdefulla föremål och känslig utrustning några våningar upp i fall den stora översvämningen skulle komma, berättar Kenth Wessberg som är säkerhetsansvarig.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2015-03-14 06:00

Vårfloden i Fyrisån har just kulminerat. Men många minns nog hur högt vattenståndet stod för bara två år sedan. Uppsala kommun fick bygga vallar för att hålla ån stången och de populära åbryggorna var en hårsmån från att svämmas över.

För Upplandsmuseet som är byggt i forsen var läget kaotiskt. Ett trasigt avlopp gjorde att vattnet trängde upp ur en golvbrunn så personalen fick jobba sex dygn i sträck för att hålla det borta.

Dagens vårfloder är ändå bara en västanfläkt i jämförelse med vad som kan komma. Enligt prognoserna är risken stor att Fyrisån får en kraftig översvämning, så kallat 100-årsflöde. Sist det hände var år 1900 och det ledde till att innerstaden sattes under vatten. Om samma sak hände i dag så skulle nära 900 byggnader och över 6000 personer drabbas. Det visar en riskhanteringsplan som länsstyrelsen tagit fram. Infrastruktur och samhällsviktiga verksamheter som polis, skolor, arbetsplatser, sjukhus och vårdcentraler skulle nås av översvämningen, liksom Upplandsmuseet.

– En sån översvämning skulle vi inte klara. Vi har pumpar som startar automatiskt om det kommer in vatten i huset i dag, men det skulle inte räcka. För att mildra effekterna av en större översvämning förvarar vi inga känsliga föremål i museets nedre delar. Mycket mer kan vi inte göra, säger Kenth Wessberg som är säkerhetsansvarig på museet.

Enligt Greta Hebel som jobbar med klimatanpassning vid länsstyrelsen är Uppsala ett av 18 områden i landet som har betydande översvämningsrisk.

– Uppsala hamnar högt upp på listan grund av att så många personer bor och verkar inom området som kan drabbas. Staden är tättbebyggd längs med Fyrisån och väldigt låglänt. Därför är det viktigt att börja agera för att förebygga riskerna med en översvämning, säger hon.

Uppsala kommun har gjort en första utredning av frågan. Den visar att det går att minska risken i city genom att bygga på de fördämningar som finns i Fyrisån och i ett antal sjöar norr om staden. Genom att höja dammarna med mellan en och tre meter kan extrema vattenflöden hejdas så att vattnet hinner passera genom city i lugn och ro och skona staden.

När den stora översvämningen kommer kan ingen säga. Men SMHI:s klimatscenariot för Uppsala län visar att nederbörden kommer att öka fram till år 2100.

Risken för att ett 100-årsflöde inträffar någon gång under en 100-årsperiod är 63 procent.

Det har gått 115 år sedan sist.

50-årsflöde

Totalt 431 byggnader översvämmas, varav 61 har samhällsfunktioner och 370 främst används som bostad eller industri. 3495 personer påverkas nattetid och 1952 personer på 405 arbetsplatser dagtid.

100-årsflöde

Totalt 894 byggnader översvämmas. Av dem har 99 samhällsfunktioner. 795 används som bostad eller industri. Direkt påverka 6288 personer nattetid och 4296 personer på 866 arbetsplatser dagtid.

Högsta flöde

Totalt 2288 byggnader översvämmas, varav 211 har samhällsfunktioner och 2077 används som bostad eller industri. Totalt påverka 14 184 personer nattetid och 16554 personer på 2527 arbetsplatser dagtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om