Dämpade klanger över Eriksberg

Kyrkklockors glada klang hör inte hemma på långfredagen resonerade man förr i tiden. Vid Eriksbergskyrkan i Uppsala håller man fast vid gamla traditioner och klär in klockornas kläppar i säckväv inför påsken.

Kyrkväktare Bo Levin har dämpat Eriksbergskyrkans kyrkklockorna med säckväv.

Kyrkväktare Bo Levin har dämpat Eriksbergskyrkans kyrkklockorna med säckväv.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-03-19 16:41
På onsdagen var det sjätte året i rad som kyrkväktare Bo Levin vid Eriksbergskyrkan dämpade kyrkklockorna som man enligt traditionen ska göra på dymmelonsdagen. Men i stället för att byta metallkläpparna mot trästavar som man gjorde förr i tiden klär han in dem i säckväv.
- Det här var en tradition jag återinförde när jag började jobba här för fem och ett halvt år sedan. Jag kände till att man gjorde så i Vårfrukyrkan i Enköping och jag tyckte att man hade så mycket andra fina traditioner här i Eriksbergskyrkan att vi borde lägga till den här också, säger han.

För Bo Levin tar det dryga halvtimmen att klä in de båda kyrkklockornas kläppar i säckväv. Efteråt tejpar han på gummiyta så att inte väven ska gå sönder.
- Förr var det ju lätt att få tag på säckväv, men så är det inte längre säger han.
Vid mässan på skärtorsdagskvällen är det första gången klockorna ringer med den dämpade klangen. Bo Levin berättar att klockverkets kättingar nästan hörs mer än klockringningen.
På påskaftonen tas säckväven bort igen så att klangen är den vanliga på påskdagen. En annan tradition man har vid kyrkan är att besökarna på långfredagen möts av blomplanteringar med endast svart jord i.
- Sedan sätter jag i påskliljor i planteringarna tills besökarna kommer hit på påskaftonen, berättar Bo Levin.
Fakta:
Dymmelonsdagen

Dymmelonsdagen, onsdagen före påskhelgen, är den dag då påskfriden inleds. Dagen har fått sitt namn från att metallkläpparna i kyrkklockorna byttes ut mot trästavar, så kallade dymblar. Detta för att klockorna skulle få en så dämpad klang som möjligt för att markera att det var stilla veckan. En vanlig feluppfattning hos folk är att dymmelonsdagen också kan kallas för askonsdagen. Det korrekta är att askonsdagen är onsdagen efter fettisdagen och den dag 40 dagar före påsk då fastetiden inleds.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om