Dannemora fyller gruvan med folk

Driftsstarten av Dannemora gruva närmar sig och nu ska gruvan fyllas med folk. En tredjedel av de 85 nyrekryteringarna ska vara kvinnor.

Per Herkules har arbetat länge och har sett utvecklingen gå framåt. I dag kan han sitta i sin maskin i stället för att slita ut kroppen.

Per Herkules har arbetat länge och har sett utvecklingen gå framåt. I dag kan han sitta i sin maskin i stället för att slita ut kroppen.

Foto: Cornelia Edblad

Uppsala2011-08-15 21:01

Av de 20 anställda som redan är i gång med arbetet i Dannemora, inklusive ledningen, finns flera Kirunabor och andra norrlänningar. Naturligt med tanke på att personer med gruverfarenhet inte finns i överflöd i närtrakten. När Dannemora Magnetit AB nu startar en rekryteringsprocess där ytterligare 85 personer ska anställas, hoppas man ändå på att hitta lokala förmågor.
–  Visst kan man säga att sökande från kommunen har en fördel, säger brytningschef Ulf Storeng.

Det är mycket som ska förberedas i gruvan. När den lades ner 1992 använde man sig av mindre fordon för att ta sig runt i gruvan, nu använder man vanliga bilar och den breda nedfarten byggs hela tiden ut. Bergväggarna ska förstärkas med bult och betong, och mindre stenbitar avlägsnas för att inte falla ner. Till detta behövs bland annat ortdrivare, rasborrare och skrotare.
–  Vi räknar inte med att man ska ha gruverfarenhet, men ser gärna att man har truck- eller lastbilskort eller har arbetat i industri. Vi ger dem en gedigen utbildning i bergarbete, säger personalchef Yvonne Gille.

Utbildningen behövs när man arbetar under jord. Den inleds med en säkerhetsgenomgång och därefter följer grundläggande kunskaper i geologi, bergkännedom och olika brytningsmetoder. Samt genomgång av maskinerna.
–  Det är inte bara att borra ett stort hål, berget bestämmer en hel del, säger tillredningschef Michael Meyer.

För att man ska veta vad man ger sig in på kommer de sökande att få besöka gruvan under en rekryteringsdag i slutet av augusti.
–  De måste fråga sig ”kan jag tänka mig det här, står jag ut i mörkret?”. I dag krävs ingen muskelkraft i gruvan, man är bara operatör, men alla klarar inte mörkret, säger Michael Meyer.

Själv hör han till dem som tycker att livet i gruvan är ren romantik.
–  Senast i går sade jag till min fru att jag trivs så bra här. Jag vistas gärna under jord, det är en speciell känsla. Det finns även ett eget språk bland gruvarbetare och vi måste lita på varandra.

En tredjedel av de som ska anställas vill ledningen att är kvinnor. En ambitiös vision kan tyckas men 180 kvinnor har redan anmält sig till rekryteringsdagen. Totalt har 400 personer anmält intresse.
–  Gruvbranschen har ett högt löneläge jämfört med industrin i övrigt. För kvinnor kan det vara ett alternativ som ger ett bra lönelyft jämfört med traditionella kvinnoarbeten, säger Yvonne Gille.

Flera som var med senast gruvan var i drift har hört av sig och vill börja jobba igen.
–  Det är bra, vi vill kombinera gamla uvar med erfarenhet med nya förmågor som kan modern teknik, säger Michael Meyer.

Per Herkules hör till de gamla uvarna. Han är maskinoperatör och sitter bekvämt i stolen medan maskinen sätter bult i berget.
–  De här sliter inte på kroppen. Det var annat förr då vi lyfte och placerade fyra meter långa och tunga bultar för hand.

Anställningarna kommer att ske successivt vartefter gruvan blir klar. Först 2013 då skipen, eller hissen, är på plats kommer man att vara i full drift.

VAD ÄR EN SKROTARE?

Ortdrivare = borrar orten, eller vägen, fram till malmkroppen.

Skrotare = Avlägsnar småsten som blivit kvar efter sprängning

Bergförstärkare = säkrar berget genom att fästa större bitar med bult och betong.

Rasborrare = Borrar de långa hålen upp till malmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om