Därför blev köttet felmärkt

Märkningsmaskinen spottade ur sig fel etikett. Därför hamnade "Svenskt kött"-logotypen på lammracksen från Nya Zeeland.

Foto:

Uppsala2015-08-10 19:46

LÄS MER: Svenskt kött var från Nya Zeeland

Det berättar Maria Lundesjö Ahnström, kvalitetsansvarig på Uppsalaföretaget Andersson & Tillman, som i helgen tvingades återkalla det felmärkta partiet från ett antal butiker.

I början av förra veckan blev lammracksen med råvaran importerad från Nya Zeeland felmärkta.

– Vi har haft tillfällig personal här i sommar och tyvärr användes fel etikett, säger hon.

När förpackningarna distribuerades till butikerna dröjde det inte länge förrän fadäsen upptäcktes och bilder på det felmärkta köttet började dyka upp i flöden på facebook och instagram.

På fotografierna ser man att det under Andersson & Tillmans logotyp står "MAT FRÅN UPPLAND" vid sidan av en blågul logotyp med texten "Svenskt kött".

I betydligt mindre stil längst ned på etiketten står det dock "Ursprung Nya Zeeland".

– Vi fick reda på det här i fredags kväll. Då kontaktade vi branschorganisationen Svenskt kött och berättade vad som hänt. På lördagen satte vi i gång att spåra det felmärkta partiet plus att vi lade ut en text på vår hemsida, säger Maria Lundesjö Ahnström.

Elisabet Qvarford, kommunikatör på Svenskt kött, anser att Andersson & Tillman har handlat rätt efter fadäsen.

– De har agerat föredömligt, sade hon till UNT i helgen.

Både Elisabet Qvarford och Maria Lundesjö Ahnström betonar att företaget inte har något att vinna på en felmärkt produkt.

Lammracks är ingen stor produkt för Andersson & Tillman.

– Den står för 0,2 procent av vår total produktion men är väldigt populär och har funnits länge i vårt sortiment, säger Maria Lundesjö Ahnström.

Lammracks är företagets enda produkt som inte innehåller svenskt kött. Anledningen är att det inte finns tillräckligt med lämpligt lammkött i Sverige, uppger Maria Lundesjö Ahnström.

– Det krävs stora lamm för att få till ordentliga racks.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om