"Kylan är här och ser ut att stanna ett tag. Därför kan vi tyvärr inte sopsalta cykelstråken nu eftersom salt inte fungerar mot halkan när det är många minusgrader. Av säkerhetsskäl måste vi istället ploga och sanda", skriver kommunen på sin facebooksida, tillsammans med en bild som visar hur snövallen från körbanan lagts upp på gångbanan.
Sopsaltning innebär att snön först borstas bort och att man sedan sprider en saltlake. Erfarenheter från flera kommuner visar att sopsaltning ger mindre halka och färre olyckor bland både cyklister och gående.
Anna Niska, forskningsledare på Statens Väg- och Transportforskningsinstitut, VTI, säger att sopsaltning fungerar ner till mellan 10 och 20 minusgrader om man använder den så kallade Karlstadlaken, en saltblandning som klarar lägre temperaturer.
Under torsdagens snöfall var temperaturen mellan 2 och 5 minusgrader. Under fredagen var det som kallast 7 minus, enligt Uppsala universitets väderstation. Det är temperaturer då det i normala fall går att använda metoden.
UNT har frågat de ansvariga vid vilken temperatur som de slutar sopsalta men ingen har velat ställa upp på en intervju. Via e-post skriver Peter Nilsson, enhetschef, att man är orolig för återfrysning: "Åtgärderna görs efter observationer av arbetsledningen och i dialog med utförarna."
Enligt Anna Niska på VTI innebär dock grus på cykelbanorna en större halkrisk, vilket UNT berättat om tidigare.