I samband med smittutbrott på skolor den senaste månaden har det kommit krav från både lärare och föräldrar om att skolorna borde gå över till distansundervisning.
I samband med att Region Uppsala gick ut med skärpta allmänna råd i länet sa Helena Palmgren, tillförordnad smittskyddsläkare under sportlovsveckan, att smittskyddsenheten har ett starkt tryck från allmänheten om att stänga skolor, och att de nya råden var ett sätt att slippa ta till skolstängningar för att bromsa pandemins framfart.
Hittills har man dock konstaterat att de negativa effekterna av skolstängningar skulle vara mycket stora samtidigt som vinsten i minskad smittspridning är liten eller till och med obefintlig.
När man studerar hur smittspridningen sett ut i olika åldersgrupper över tid ser man ingen skillnad på uppgångarna i antalet fall för ungdomar i gymnasieåldern jämfört med högstadieungdomar under de perioder som gymnasiet haft distansundervisning.
De studier som finns indikerar att det ofta är på fritiden, vid läger, fester eller idrottsaktiveter, som smitta har spridits bland barn och ungdomar. Smittsamheten mellan barn är enligt den vetenskapliga litteraturen betydligt lägre än mellan vuxna.
I undersökningar av risken för olika yrkesgrupper att drabbas av covid-19 har förskollärare och lärare inte visat sig vara värre utsatta än andra. Dock har man identifierat en något högre risk för högstadielärare än gymnasielärare, vilket kopplats till gymnasiernas distansundervisning.
Rektorer har dock visat sig ha en betydligt högre risk än de personalgrupper i skolorna som träffar större grupper av barn. Det stärker bilden av att det är vuxenkontakterna i skolan som står för de största smittriskerna. Mycket talar för att det även för lärare är runt fikabordet risken är störst att smittas.
– Det var först sent under pandemin som man började uppmärksamma detta och sa till lärarna att "ni är också vuxna på en arbetsplats och måste göra det som alla andra uppmanas att göra", säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare vid Region Uppsala.
Hon säger att den vetenskapliga litteraturen visar att det vid många smittutbrott i skolor visat sig att det är vuxna som har smittat barn, inte tvärtom. Också inom familjer är det ovanligt att barn för smittan vidare.
– Det talar för att det inte är barn som driver smittan och att barnen bör vara i skolan, säger Anna Gillman.