Därför höjer UL biljettpriserna

UL höjde sina biljettpriser i måndags. Fler tycker att det är krångligt med de nya taxorna. Men bolagets trafikdirektör Johan Wadman lovar att enklare system är på väg.

Nya tider. UL:s vd Johan Wadman räknar med att kunna införa enklare biljettsystem inom kort.

Nya tider. UL:s vd Johan Wadman räknar med att kunna införa enklare biljettsystem inom kort.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-01-14 12:00

Varför är det så krångligt med biljettköpen på UL?

– Att resenärerna upplever systemen som krångliga är en av våra stora utmaningar sedan länge. Problemen just nu beror på att vår information om de nya priserna inte hänger med i övergångsfasen. Men jag tror att det främst är de som åker sällan eller är nya resenärer som tycker det krångligt. Tvärtom har systemet blivit mindre krångligt för dem som korsar gränsen till Stockholms län nu när SL har tagit bort sin zonindelning och ersatt den med en enhetlig taxa. Tidigare fick man betala olika taxor beroende på vart man skulle resa. Men det finns en hel del utmaningar kvar för trafiken mot Stockholm. Vi jobbar ständigt med att försöka förbättra systemen.

Vad är det som är svårt att lösa?

– I grunden handlar det om att vi och SL har olika tekniska system som är kopplade till olika sorters kort och kortläsare. Nästa steg är att skapa en gemensam standard, en så kallad molntjänst, som fungerar oberoende av tekniken. När den är på plats kommer passagerarna att kunna köpa biljetter som fungerar över länsgränserna utan att själva behöva köpa ett tillägg när man reser med SL. Det sköter den nya molntjänsten om.

Blir det billigare också?

– Det kan jag inte svara på. Hur priserna ska regleras är en fråga för politikerna.

Varför höjer ni priserna?

– Det är en kombination av olika saker. Det handlar om löner, bränslepriser, kostnader för fordon och sådant som stiger varje år. Men vi har också gjort flera nysatsningar som innebär ökade kostnader. Dessutom ska vi lägga om hela linjenätet i Uppsala senare i år. Det kommer att öka volymen på hela trafiken och det kostar mer pengar.

Hur mycket höjer ni priset?

– I genomsnitt med cirka sex procent. Det enda vi inte höjer är en enkel resa som betalas med kort på bussen. Den är redan så dyr - 35 kronor per zon.

Vilka nya satsningar är det ni ska göra?

– Främst inom tågtrafiken. Vi inför en extra tur med Upptåget mot Sala och så förstärker vi Upptåget mot Gävle mer flera vagnar. Antalet resenärer ökar stadigt så vi kommer att behöva köpa in nya tåg på sikt.

Hur ser det ut i Uppsala? Många resenärer var upprörda när ni 2014 införde ett enhetligt pris för hela länet och skrotade den lokala taxan i stan.

– I början gick resandet ned, men det har återhämtat sig. Enhetspriset var ett steg mot ett enklare system. Fler använder kollektivtrafiken utanför Uppsala nu än tidigare.

Varför kostar det mer att åka från Uppsala till Upplands Väsby än till Gävle som ligger tio mil norrut?

– Det beror på att vi har ett avtal om att Gävle station ska ingå i UL:s trafiksystem. Den som ska åka vidare med X-trafik i Gävle måste lösa nya biljetter. Upplands Väsby ingår inte i vårt trafiksystem, därför måste man betala ett tillägg när man korsar gränsen till Stockholms län där SL står för trafiken.

Hur kan det vara billigare att ta SJ-pendeln till Stockholm än att åka med UL, fast UL tar längre tid?

– SJ har en prissättning enbart för sträckan Uppsala-Stockholm. Vår prissättning gäller för hela UL och SL:s system. Du kan åka från Gottsunda till Fruängen om du vill. Ska du göra det med SJ måste du betala extra både för UL och SL.

Men nu ska ni ändra på det?

– Vi kommer att ersätta dagens Tim-biljetter med en tjänst som vi kallar Movingo. Med den ska resenärer på olika sträckor kunna pendla både med SJ:s regionaltåg och med lokaltrafiken. För Uppsalapendlare som köper en månadsbiljett för sträckan Uppsala – Stockholm med SJ kommer också UL och SL att ingå för ett pris som är flera hundra kronor billigare jämfört med dagens kombinationsbiljetter.

Varför inför ni inte nolltaxa?

– Det finns några mindre orter i landet där nolltaxa, eller avgiftsfri kollektivtrafik provats. Det blir väldigt enkelt för resenären. Men det innebär att hela kostnaden här måste finansieras med skattemedel, i dag är hälften skattefinansierad i Uppsala.

Ni slipper alla struliga system och kontroller som kostar pengar?

– Men det uppväger inte på långa vägar det vi får in på biljettpriserna. Jag tror det är bra om folk betalar för sin resa.

Bakgrund Personligt

UL ändrade biljettpriserna från den 9 januari 2017. Det innebär att en enkelbiljett med reskassa för en vuxen som kostat 20 kronor per zon höjs till 22 kronor per zon. Ungdom 12 kronor, nytt pris 13 kronor.

Enkelbiljett, förköp, per zon: Vuxen tidigare 27 kronor, nu 28 kronor. Ungdom 16 kronor, nytt pris 17 kronor.

30-dagarsbiljett: Vuxen kostade tidigare 750 kronor, nytt pris 795 kronor. Pensionär 450 kronor, nytt pris 480 kronor. Student/ungdom 525 kronor, nytt pris 555 kronor.

Årskort: Vuxen 7 125 kronor, nytt pris 7 555 kronor. Pensionär 3 660 kronor, nytt pris 4 080 kronor.

Källa: UL

Johan Wadman

Yrke: Trafikdirektör vid kollektivtrafikförvaltningen UL, Region Uppsala

Ålder: 50 år

Bakgrund: Arbetat 5 år vid UL, tidigare SJ.

Bor: I hus i Spånga, norr om Stockholm.

Familj: Gift, 2 barn

Reser till jobbet: Med tåg

Världens bästa kollektivtrafik: Den finns i Schweiz

Intressen: Matlagning, båt och hav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om