Därför lever Knivstaborna så länge

ÖNSKETIDNINGEN. Knivstaborna lever längst i länet och hamnar i topp i hälsoundersökningar. Vad är hemligheten bakom denna sundhet? Hög utbildningsnivå, god ekonomi och ett rikt föreningsliv med många möjligheter till motion, är de svar UNT får.

Ola Sundh tränar på Form i Knivsta.

Ola Sundh tränar på Form i Knivsta.

Foto: Maria Lindblom

Uppsala2010-12-24 10:55

Det är fredagskväll och förhoppningen att hitta hälsosamma Knivstabor är inte hög. Men i Knivstas två träningsanläggningar, det kommunala Hälsohuset och det privata alternativet Form är det full aktivitet. I Forms träningssal kämpar en stor grupp sig glatt igenom ett svettigt Core-pass. En av deltagarna är Ola Sundh, Knivstabo som har tränat i nästan hela sitt liv.
– Jag tränar för att må bra. Hoppar jag över några tv-program får jag mycket tid till att träna och hålla ryggen på plats, säger Ola Sundh.

Han är ett typexempel på en av de många Knivstabor som upplever att de mår bra. Här svarar drygt 80 procent av befolkningen att de har ett allmänt bra hälsotillstånd. Här är ohälsotalet, det vill säga antalet sjukskrivningar hos befolkningen också lägst i länet.

Även i jämförelse med kommuner i andra län, ligger Knivsta bra till.
– Förklaringen till den goda hälsan kan vara att invånarnas utbildning är hög, många har arbete och hushållens ekonomi är bättre än i övriga kommuner. Befolkningen är också något yngre i Knivsta. Goda gener kan också delvis påverka livslängden, säger Pia Milton, samhällsmedicinsk chef på Uppsala läns landsting.

Ola Sundh har tidigare varit lagidrottare och tränare, men har på grund av ett diskbråck och en steloperation varit tvungen att tänka om.
– När jag inte tränar blir jag på dåligt humör. Därför gav jag mig in på individuella idrotter i stället, säger Ola Sundh.
Trots att han har haft stora problem med ryggen så har han under senare år deltagit i träningshusets ”Utmaning”.

Ola Sundhs utmaning är att göra en klassiker. Han ska åka Vasaloppet på åtta timmar, Vätternrundan på elva timmar, Vansbrosimningen på en timme och Lidingöloppet på tre timmar och 30 minuter.
– Att genomföra klassikern är något som gjort att jag också har lärt känna många nya människor. Nu är vi så många som åker Vasaloppet och kör Vätternrundan att vi brukar hyra bussar från Knivsta för att åka dit tillsammans, säger Ola Sundh.

Hans förklaring till att Knivstaborna har så bra hälsa är att det finns så många möjligheter här.
– Träningsanläggningarna och simhallen har öppet mycket, Vassunda IF är otroligt bra på att preparera skidspåren så fort det kommer snö, vi har löpbanor och BMX-bana. Här finns bra möjligheter att cykla och man kan promenera på Upplandsleden, säger Ola Sundh.
I alla större byar runt Knivsta har man egna idrottsföreningar och ridintresset är stort.
– Det finns möjlighet att exempelvis spela fotboll, innebandy och handboll. Här finns nästan alla sporter representerade i föreningarna, säger Ola Sundh.

I Knivsta är även hundklubbarna mycket aktiva, här finns en seglarskola och privatpersoner som har startat löp-, cykel- och skidträningar som lockar hundratals deltagare. På Ica Kniven i Knivsta säger personalen också att Knivstaborna verkar mycket medvetna om vad de äter.

Pia Milton håller med om att medvetandet om hälsosam kost och motion är två viktiga faktorer för god hälsa, faktorer som ofta hänger ihop med att man är välutbildad och har hög inkomst. Enligt statistiken har Knivstaborna den högsta inkomsten i länet: 298 100 kronor i medel per år.

Vad är farligast för hälsan?
– Rökning, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor, säger Pia Milton.

Ola Sundhs viktigaste råd till den som vill leva mer hälsosamt är att först komma till insikt om vad som behövs och att skaffa sig motivation.
– Jag tror att det bästa är att anlita en personlig tränare i några veckor till man har kommit igång och kroppen får ett sug efter att träna mer, säger han.

ÖNSKAT AV

Önskat av Dan Enroth i Knivsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om