Därför saknar barnet namn

Ett barn utan förnamn kan förbli namnlöst hos myndigheterna under uppväxten. Det säger Skatteverket som söker kontakt med det Uppsalapar som inte anmält namn på barnet som föddes i mars 2009. Mamman berättar för UNT varför namn saknas.

Uppsala2010-10-06 10:00

Uppsalaparet riskerar böter på 2 000 kronor om de inte hör av sig till myndigheten inom två veckor.
Men de är långt ifrån ensamma om att få ett vitesföreläggande. Nyligen fick en pojke sitt namn registrerat, vid elva års ålder.
– Vi fick aldrig någon förklaring, säger Birgitta Adlers som är en av två handläggare på Skatteverket.

Bara under augusti skickade hon ut 20 vitesförelägganden till vårdnadshavare.
– Jag tror att man väljer att inte prioritera det här, eller så är föräldrarna inte överens om barnets namn. När barnet föds skickas det ut en blankett om att man ska anmäla barnets namn. Efter det kommer det en påminnelse.

Efter ytterligare en påminnelse får vårdnadshavaren ett vitesföreläggande som ska hämtas ut på posten. Men det är inte alltid som brevet har hämtats ut. Så är det till exempel i fallet med Uppsalaföräldrarna som sedan 2006 har ett äldre barn registrerat hos myndigheten.

Vem bestämmer namnet om föräldrarna inte hör av sig?
– Ingen. Vi kan inte bestämma något namn. Då blir barnet namnlöst i stället. Föräldrarna kan ju till exempel anmäla namnet direkt till skolan.

Därför kunde en pojke i landet sakna namn hos myndigheterna upp till elva års ålder. Birgitta Adlers påpekar dock vikten av att anmäla barnet, eftersom namnet sedan går ut till en rad myndigheter som skolor och sjukvården.
Mamman till det aktuella barnet i Uppsala säger till UNT att hon trodde att hon redan hade gjort en anmälan. Nu ska hon ta kontakt med handläggaren.
Birgitta Adlers tvivlar inte på att även den ett och ett halvt år gamla pojken får ett namn.
– Jag har aldrig varit med om något annat. Namnen kommer in förr eller senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om