De åker utomlands på föräldraledigheten

Mitt i smällkalla vintern säger familjen Eriksson Åberg hejdå till Uppsala. De lämnar ett stressigt småbarnsliv och sticker till Asien i fyra månader.

Robert Åberg och Mia Eriksson med barnen Wera Nicole, 3 år och Lykke Li, 8.

Robert Åberg och Mia Eriksson med barnen Wera Nicole, 3 år och Lykke Li, 8.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-12-11 07:36

Mia Eriksson och sambon Robert Åberg har gjort det förr, rest med barn i Asien under föräldraledigheten. Det var när treåriga Wera-Nicole Eriksson bara var några månader gammal.

Nu har familjen utökats med Lykke-Li Erisson, 8 månader och det är dags igen.

Den 8 februari sätter de sig på planet till Bangkok i Thailand och där väntar en fyra månaders rundresa i Thailand, Hong Kong, Filippinerna och Malaysia.
– Vi kommer att resa ihop med några andra vänner som har barn och lite på egen hand. Allt är inte helt spikat när det gäller resrutten och det är lite det som är tanken, att vi ska vara öppna för förändringar och se möjligheterna, säger Mia Eriksson.

Här hemma är hon och sambon två upptagna småbarnsföräldrar med fullspäckade kalendrar flera månader framåt. Så beskriver de i alla fall sig själva när de berättar om hur de längtar efter värmen och känslan av att ta dagen som den kommer.
– Vi gör den här resan för att vi har en stressig vardag. Vi känner att vi inte hinner leva fullt ut här hemma och ser det som en möjlighet att få vara tillsammans en längre period, säger Mia Eriksson och ler förnöjt vid tanken på att slippa alla måsten.
– Vi vill hinna umgås med barnen och inte behöva tänka på tvätt, disk, matlagning och städning, säger hon och får medhåll från sambon.
– Vi prioriterar resor och lägger inte så mycket pengar på hemmet. Det är mer värt i det långa loppet att uppleva saker i stället för att konsumera, säger Robert Åberg och lyfter upp Wera-Nicole i famnen.

Vi är hemma i familjens trerumslägenhet i Fålhagen och Lykke-Li tittar nyfiket på fotografens stora kamera, hon skrattar när blixtarna ger ifrån sig ett smattrande ljud så att de två små tänderna längst fram i underkäken syns.

Att resa är familjens ultimata energikick. Och det är inte krångligt att resa med barn, menar paret, som hoppas att fler kan bli inspirerade till att göra samma sak. De vill dela med sig av sina erfarenheter av hur positivt det varit att passa på att resa när barnen är små.
– Det blir ett mer aktivt liv. Vi är ute mycket, solar, badar, promenerar, går och käkar på restaurang och bara njuter, säger Robert Åberg.

Så var det i alla fall när Wera Nicole var bebis. Både Robert och Mia var föräldralediga och tjänstlediga samtidigt när de reste de runt i Thailand i två månader.

De beskriver resan som en frizon där de kan koppla av och ägna sig åt barnen och varandra. De tänker lägga fokus på upplevelser som kan vara roliga för en barnfamilj.
– Vi vill besöka nyöppnade Legoland i Malaysia och Disney World i Hongkong och jag är ganska säker på att vi kommer ha lika roligt och kanske till och med lite roligare än våra barn, säger Mia Eriksson.

Med barn behöver man planera lite mer och så är det bra att kunna förutse eventuella problem som kan uppstå på resande fot, menar hon.
– Som det här med maten. Vi reser med lätt bagage och kom på att det här med att bunkra upp vällingpaket inte skulle funka. Det går ett paket välling i veckan och det blir för tungt att släpa på, säger Mia Eriksson.

I stället funderar de på att köpa en barnmatspress, en slags potatispress fast anpassad för att kunna mosa mat till tuggvänlig barnmat.

En annan sak de har tänkt på, är försäkringar. Deras vanliga hem- och reseföräkringar gäller bara i 45 dagar, de ska vara borta i över 100 dagar och har därför valt att satsa på tilläggsförsäkringar som räcker längre och som ger större trygghet om något skulle hända.
– Det är viktigt för oss, eftersom det varit naturkatastrofer i de delarna vi tänker resa till. Vi vill kunna resa hem snabbt och få snabb sjukvård om vi är med om någon allvarlig olyckshändelse, säger Mia Eriksson.

Det är ingen miljonvinst elller annat guldregn som ligger bakom deras möjlighet att resa med barn en längre tid.

Drömmen har de förverkligat genom att sälja bilen, hyra ut lägenheten i Fålhagen, lite sparpengar och genom att båda tar ut sina föräldrapenningdagar samtidigt. Mia Eriksson är ekonom på Vattenfall i Uppsala och Robert Åberg är controller på ett kommunalt fastighetsbolag och har precis bytt från ett jobb till ett annat. Från början tänkte de vara borta i sex månader, fast när Roberts nya jobb dök upp, ändrade de sig och minskade ner tiden till fyra månader.
– Vi har även sparat föräldrapenningdagar, jag gick tillbaka till jobbet ganska fort när min mamma kunde ta hand om Wera Nicole, säger Mia Eriksson.

Hon har släktingar i Thailand och landet känns som ett andra hem där hon känner sig hemma.
– Det känns väldigt tryggt. Jag har också bott i Thailand i tio månader och kan lite thailändska och så har jag och Robert rest runt mycket innan vi fick barn.

De har bokat hotell för de första dagarna i Bankok, därefter bokar de hotell några veckor i stöten genom olika internetsidor som ofta har erbjudanden om gratisnätter. Från tidigare resor har de kommit fram till att de satsar en extra slant på boende med hög standard, sällan under fyra fem stjärnor för att få det så bekvämt som möjligt, gärna med stora poolområden och barnaktiviteter.

Ser ni inga problem eller nackdelar med att vara på resande fot så länge med barn?
– Jo, till exempel att Wera Nicole, som går på förskola, rycks upp från sina kompisar och att det kan bli lite bökigare att resa med två barn, säger Mia Eriksson.

Men fördelarna överväger. Både Robert och Mia har svårt för vintern och mörkret. Men den tiden är förbi när de kommer hem till Sverige, då står det 17 maj i almanackan och det är vår.

Fakta

Föräldrapenning har man rätt till även då man är utomlands och reser med barn. Huvudregeln är att man avstår från arbete och vårdar sitt barn och att man är stadigvarande bosatt i Sverige. Men det finns en tidsgräns: Utlandsvistelse med föräldrapenning får max vara sex månader vid resa med barn utanför EU. För resa med barn inom EU går det bra att vara borta så länge dagarna räcker, bara du är stadigvarande bosatt i Sverige.

När du tillfälligt vistas i ett annat EU/EES-land eller Schweiz har du rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet. För att få det behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort).

I länder utanför EU/EES och Schweiz har du med några undantag inte rätt till vård. För att få ersättning för sjukvårdskostnader i de länderna behöver du en privat reseförsäkring.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om