De bara brinner av lästlust

Nioåringarna i klass 3B i Hågadalsskolan i Uppsala har ett brinnande läsintresse. Varje måndagsmorgon går klassen till Eriksbergsbiblioteket för en intensivt halvtimmesbesök.

Tala om läshunger! Eleverna i klass 3B, Hågadalsskolan är ivriga bokläsare.

Tala om läshunger! Eleverna i klass 3B, Hågadalsskolan är ivriga bokläsare.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2007-10-04 19:09
-Man blir glad ända in i hjärtat av att se dem, säger lärare och bibliotekarier - på ett så övertygande sätt att vi gjorde ett besök på biblioteket samtidigt som 3B.
Den grådisiga septembermorgonen försvinner bakom oss i samma ögonblick som biblioteksdörren slår igen. I biblioteket är det ljust och varmt och högt i tak, barnröster kvittrar runt bord och bibliotekshyllor. Andra sitter redan djupt försjunkna i sin läsning, några söker vant på bibliotekets dator.
Dessutom finns bibliotekarie Marianne Tiselius och förstås klassläraren Inga-Lena Almesjö att fråga till råds eller be om lästips.

Fast det finns en begränsning: man får bara låna två böcker åt gången, berättar Inga-Lena Almesjö.
- Det är en föräldrabestämmelse, säger hon, och ser ut som hon gärna skulle låta barnen låna dubbelt så många.
Inga-Lena Almesjö har varit lärare sedan 1976, och har haft hand om klassen sedan de var ettagluttare. Om hennes klass har fått ett brinnande läsintresse så är det utan tvivel hon som är eldsjälen. För barns läsning är något hon är djupt engagerad i.
- Det skall vara roligt med böcker! Att läsa skall förknippas med glädje och njutning. Ett biblitek skall vara ett ställe som det känns trevligt att gå till.
Och klass 3B bär syn för sägen, där den finns utspridd på barnboks- och faktaavdelningarna. Inga-Lena Almesjö säger att barnen runtomkring oss inte alls är svältfödda på God Litteratur. Klassen har tvärtom en stor, egen boksamling i sitt klassrum, ja, närapå ett klassrumsbibliotek med böcker som tillhört nedlagda skolor i stadsdelen.

I klassrummet pratar man mycket om böcker, skriver bokrecensioner och gör studiebesök på Stadsbiblioteket.
- Det handlar om att lära barnen att utnyttja sina rättigheter, ytterst om demokrati, säger Inga-Lena Almesjö, som ser till att barnen får egna lånekort redan i ettan.
- Och nu har de verkligen kommit igång på allvar med sin läsning. Många är bokälskare redan. Jag märker hur bra barn som kommer från främmande land lär sig svenska språket genom att läsa böcker.
Sytematiskt tar de till sig kunskap i de mest skiftande ämnen på ett sätt som bara barn förmår. Vid ett bord sitter Daniel Arancibia och Daniel Frängqvist, fördjupade i varsin bok. Daniel A läser faktaboken Hur tänker du? med bland annat innehåller tips på hjärnjympa - ett ambitiöst val en måndagsmorgon.
- Jag är osäker om jag skall låna den. Men jag brukar låna böcker här om jag hittar något bra, säger han.
Daniel F är försjunken i Stora boken om kampsport, som han kommer att låna med sig idag, plus ytterligare en bok som handlar om aikido.

Flickorna i klassen är inte lika mycket inne på faktaböcker som pojkarna, även om många har specialintressen som till exempel hästar. Andra tjejer spelar själva fotboll och läser därför gärna serieböckerna om fotbollsflicklaget Stjärnan.
Vid utlåningsdisken står tvillingsystrarna Julia och Jenny Ochaya, med nylånade böcker i sina rosa ryggsäckar.
- Jag gillar sagor och berättelser, men det får inte vara för långa kapitel, säger Julia.
I biblioteket denna morgon finns också biblioteksassistenterna Laila Norén och Tommy Törnberg, som pustar ut efter att ha expedierat de 20 eleverna i klassen.
- De är så härligt lässugna, och vet precis vad de vill ha. Finns boken inte inne klarar de av att beställa den själva. Man blir glad av dem, säger Laila Norén, medan klass 3B försvinner ut i bibliotekets kapprum för att ta på jackor och kränga på sig ryggsäckar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om