De blev nya bagarmästare

Tre bagarlärare på Ekebyskolan har fått titeln bagarmästare efter ett år av förberedelser.

Mästerbagarna Mattias Landin och Emil Holmberg.

Mästerbagarna Mattias Landin och Emil Holmberg.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2013-05-06 13:09

Videon är inte längre tillgänglig

Sedan jul har bagarna Mattias Landen från Östervåla, Emil Holmberg från Uppsala och Ida Lektonius från Örbyhus avlagt tre prov för att bli Bagarmästare. Ett teoretiskt och två praktiska. Av de praktiska ingick ett femtimmarsprov där det gällde att på tid baka ett antal olika bröd på olika degar
– Och det måste göras på ett mästerligt sätt och hålla hög kvalité. Det innebär att vi inte bara gjorde en rund bulle utan bearbetade degen till gifflar, flätor, kransar och andra sorters bröd, säger Mattias Landen.

Slutprovet som gjordes i fredags gick ut på att baka och duka upp bröd på ett eget tema.
– Titeln bagarmästare blir en kvalitetsstämpel. Ett bevis på att vi verkligen kan vårt jobb. Vad jag vet så har bara tre mästerbagare certifierats de senaste tio åren, säger Emil Holmberg.

För att klara provet har de legat i hårdträning. Emil som också tog gesällbrev har bakar varje dag och alla helger under se senaste fyra veckorna.

Med titeln i bagaget är de attraktiva på arbetsmarknaden. Men jobbet som lärare har de inga planer på att överge.
– Nej. Det är oerhört roligt att kunna se våra elever utvecklas, säger Emil Holmberg och Mattias Landen.

Mästarprovet bedömdes av företrädare för Bageribranschen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om