De diskuterade yttrandefrihet

För andra gången på några veckor diskuterades yttrandefrihet och religion i Uppsala, även nu med rondellhundar och Jyllands-Postens Mohammedkarikatyrer som förtecken. Platsen var Uppsala stadsteater.

Cecilia Wikström, Mohammad Fazlhashemi,  Christer Engqvist,  Stefan Helgesson, och författaren Elsie Johansson utgjorde panelen vid  yttrandefrihetsdebattenpå Uppsala stadsteater.

Cecilia Wikström, Mohammad Fazlhashemi, Christer Engqvist, Stefan Helgesson, och författaren Elsie Johansson utgjorde panelen vid yttrandefrihetsdebattenpå Uppsala stadsteater.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-12-05 08:42
- Vad blir det för debatt, tror du... Om det bara handlar om rondellhundarna går jag hem, sade en dam till sin stolsgranne innan tisdagens diskussionskväll om kultur, religion och yttrandefrihet började på Uppsala stadsteater. Ett par hundra personer hade samlats, och visst handlade det mycket om både Lars Vilks rondellhund och danska Muhammedkarikatyrer.
Skådespelare från Stadsteatern inledde med en historisk exposé över svensk censur, och därefter berättade deltagarna om sin personliga relation till yttrandefrihet. Författaren Elsie Johansson har balanserat på en egg i 28 år, sedan hon tog språnget att bli författare.

- Eftersom mycket jag skriver är självbiografiskt så är det en ständig balansgång. Det kan ofta vara känsligt, jag funderar mycket på vad jag ska skriva och vad jag utelämna.
När debattledaren Christer Engqvist, Radio Uppland, frågade om reaktionerna på publiceringen av rondellhundsteckningen i bland annat UNT svarade riksdagsledamot Cecilia Wikström (fp) att hon först inte reagerat:
- Jag tyckte bilden var en antiklimax och förstod inte hur den kunde provocera. Men reaktionerna som följde bekymrade. När individer hotar konstnärer, utställare och tidningsredaktioner har en gräns passerats.Det var rätt att publicera bilderna.

Stefan Helgesson beskrev publiceringen som "svår att avväga".
- Det skulle vara lättare att publicistiskt försvara ett reportage om till exempel homosexuellas utsatthet i Iran än Vilks teckning, som är harmlös och inte särskilt bra.
Han menade att en viss typ av sociala konflikter med destruktiva konsekvenser inte skulle ha någon laddning utan en större politisk kontext:
- I det här fallet är det västvärldens konflikt med Irak, den hårda, olösta konflikten i Palestina och stora grupper europeiska muslimer som - med rätt eller orätt - upplever sig marginaliserade.
Idéhistorikern Mohammad Fazlhashemi ansåg att rondellhundsdebatten blottat en svag punkt i samhället: den misslyckade integrationen.

- Allt har varit hur kontraproduktivt som helst. Folk har rivit upp himmel och jord, hotat och demonstrerat. Hade bara några muslimska svenska ståuppkomiker raljerat mot Vilks, eller hade muslimska konstnärer "svarat" och tagit udden av honom hade provokationen kommit av sig. Jag tror att första generationen invandrare inte kommit underfund med att det bästa sättet att bemöta provokationer är att använda humorn för att svara. Det är en generationsfråga, men jag är säker på att det förhållningssättet kommer, sade Mohammad Fazlhashemi.
Frihetens gränser - en kväll om kultur, religion och yttrandefrihet var ett samarrangemang mellan Sveriges Radio P4 Uppland, Uppsala Stadsteater och Upsala Nya Tidning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om