På fredagen meddelades var Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse lägger sina forskningsanslag. Flera Uppsalagrupper finns bland de som får stora bidrag.
För 23 miljoner kronor ska astronomer vid Uppsala universitet söka och analysera atmosfärer på jordliknande planeter i andra solsystem. I förlängningen hoppas forskarna kunna svara på frågan om det finns spår av liv på dessa planeter.
Störst anslag, 37 miljoner kronor, fick en grupp vid Ångströmlaboratoriet som genom att studera och testa teorier om magnetism kunna bidra till teknologi som möjliggör snabbare och energisnålare lagring av information.
-– Vi har kommit en bit på väg eftersom vi arbetat med detta på teoretisk nivå några år. Nu kan vi även bygga upp en experimentell miljö där vi hoppas verifiera våra teorier, säger Olle Eriksson, professor i teoretisk magnetism och huvudansvarig för projektet.
Två olika forskningsprojekt som båda rör geners funktion får också anslag runt 30 miljoner under en flerårsperiod, ett vid Uppsala universitet och ett vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Vid SLU ska en grupp under ledning av Lars Henning (bilden), institutionen för växtbiologi och skogsgenetik, söka svar på frågor om hur en cell i en växt vet att den ska bilda ett blad och inte en rot.
Genforskarkollegerna vid Uppsala universitet är inriktade på djurens gener. Genom sina upptäckter har forskarna bidragit till medicinska tillämpningar för människan. Nu vill professor Leif Andersson och hans forskarlag bland annat gå vidare med intressant resultat från de senaste åren forskning, bland annat den mycket uppmärksammade studien om den genetiska bakgrunden till hästars rörelsemönster. Pengarna ska också användas till gå vidare med studier av de gener som haft störst betydelse för vildsvinets evolution till tamsvin.
De får dela på 120 miljoner
Det regnade manna från himlen över Uppsalaforskningen på fredagen. Fyra helt olika projekt få sammanlagt 120 miljoner kronor.
Lars Henning vid institutionen för växtbiologi och skogsgenetik på SLU, ska söka svar på frågor om hur en cell i en växt vet att den ska bilda ett blad och inte en rot.
Foto: Fotograf saknas!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!