Redan driver de en blogg tillsammans. Men behovet av amerikakunskaper verkar omättligt och nu tar forskarprofilerna ett steg till och startar en podd. Med en valrörelse i vardande kommer de närmaste åren bli extremt intensiva och intressanta.
– Vi har aldrig blivit så översköljda med information om USA som i dag. Men frågan är om vi verkligen förstår landet i väst bättre för det? Vi vill föra ut kunskap och perspektiv som inte kommer fram annars.
Det säger Dag Blanck, professor i nordamerikastudier och föreståndare för Svenska Institutet för nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Han gör podden tillsammans med forskarkollegorna Erik Åsard och Frida Stranne, båda kopplade till Uppsala universitet, samt USA-baserade journalisten Karin Henriksson, som i många år skrivit krönikör i UNT.
Dag Blanck trodde att USA-intresset skulle minska med Trump som president, exempelvis när det gäller söktrycket till universitetets amerikakurser. Det blev tvärtom.
– Och medierna ringer oss hela tiden och vill att vi ska kommentera. I sommar har det handlat om demokraternas valprocess, Trumps uttalanden, dödsskjutningar och rapparen ASAP Rocky.
Medieinslagen är ofta snabba. I podden blir det mer akademiska, problematiserande samtal som ska lyfta de sidor av USA som ligger längre bort från svenskens horisont. Svenskens kunskap och bild av USA är splittrad.
– Det USA vi känner kan vi mycket om och gillar, som New York, Kalifornien, film och Barack Obama. Men USA innehåller också mycket som inte står oss nära och som vi har svårt att förstå. En sådan sak jag får många frågor om från studenterna är dödsstraffet.
Att universitetsvärlden står bakom podden har en särskild poäng, menar Dag Blanck.
– Universiteten ska bidra med kunskap och fördjupning. Det är viktigare än någonsin i tider av "fake news"-debatt.
Första avsnittet går redan att söka upp på nätet och handlar om den långa och krångliga amerikanska presidentsvalprocessen.
– I nästa avsnitt kommer vi att prata om medborgarskap och vad det är att vara amerikan och hur man blir det, säger Dag Blanck.
Här hittar du det första poddavsnittet: Krångliga val och striden om rösträtten