De gör Uppsala redo för än mer snö

Nu går snörjningen in i nästa fas – att göra plats för ännu mer snö i stan. UNT reder ut snöröjningens tre faser.

Maskinföraren Jens Lindström kör bandtraktor och jobbar 12-timmarsskift. Matlåda och värmare har han i hytten, om han inte hinner ta en paus för att äta.

Maskinföraren Jens Lindström kör bandtraktor och jobbar 12-timmarsskift. Matlåda och värmare har han i hytten, om han inte hinner ta en paus för att äta.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala2019-02-04 14:00

På tre platser i Uppsala finns särskilda snötippar: i Lurbo i söder, i Nyby öster och i Librobäck i nordväst. Dit går nu lastbil på lastbil med snö.

– Den stora utmaningen i en gammal stad som Uppsala är att gaturummet inte tillåter att snön skottas upp i högar och töar bort själv till våren. Hela veckan kommer ni vi nu köra snö till tipparna. Mestadels på nattetid för att inte störa trafiken, säger Roger Lindström driftchef på Uppsala kommun.

Har ni ytor så att det räcker för att dumpa all snö?

– Ja, vi räknar med att det vi har är tillräckligt. Skulle det komma mycket mer snö och ytorna inte räcker till så löser vi det.

Hinner snötipparna försvinna på sommaren?

– Det beror på hur mycket snö det är. Vi kan också påverka smältningen på tipparna genom att åka dit och röra runt i snön för att få den satt smälta snabbare. Men de senaste åren har inte varit så snörika så att det här varit något problem.

Roger Lindström beskriver snöröjning som ett arbete i tre faser, där vi nu är inne i fas tre.

– Först handlar det om att få bort snön för att det ska gå att komma fram, det är fas ett. I fas två går vi på med fler mindre maskiner och ökar tillgängligheten genom att putsa på särskilda ställen. I fas tre skapar vi utrymme för att stan ska kunna ta emot mer snö om det kommer. Det handlar om att forsla bort snö, men också om att hyvla ned för att undvika att det ska bli blåis senare. Där är vi nu, säger Roger Lindström

Skulle man kunna tippa snön i Fyrisån?

– Ja, men det är inget vi har sökt tillstånd för. Vi vill minimera miljöpåverkan. Men vi mäter hela tiden vid kontrollplatser vid tipparna för att se om det finns föroreningar i snön. I dag är det inga problem med det.

Hur gick det första två faserna i helgen när snön kom?

– Alla planerade åtgärder har gått enligt plan. Men snöfallet varade längre än vi trodde och vi fick gå på med ytterligare åtgärder.

Vi har under måndagen fått synpunkter från läsare om dåligt plogade trottoarer vid Kvarngärdet. Hur gör ni prioriteringarna mellan gator, trottoarer och gång- och cykelvägar?

–  Just nu genomför vi uppföljning av nattens åtgärder för att säkerställa att eventuella missar blir korrigerade. Normalt sett faller trottoarer under fastighetsägarens ansvar, hur det är i det här specifika fallet har jag inte haft möjlighet att kontrollera.

Ett besvär i snöröjningstider är gator med parkeringar längs med vägen. Så länge bilar är parkerade kan inte hela vägbredden plogas. Dessutom blir bilar som står parkerade lätt inpackade in snö som tryckts upp av snöröjarna.

– Snövallar är oundvikligt. Bilägaren är skyldig att ta hand om det. Det får man ta med i beräkningen. Ska vi få ett optimalt resultat av snöröjningen måste också alla vara med och hjälpa till och göra det möjligt.

Vid riktigt stora snömängder kan gatusektioner stängas av för att säkerställa att de ska gå att röja.

– Men där är vi inte nu, säger Roger Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om