Inom ramen för Landsbygdsprogrammet har regeringen satsat 3,25 miljarder kronor för att stödja utbyggnaden av fibernät. Enskilda fiberprojekt ska kunna få ekonomiskt stöd som täcker 70 procent av kostnaderna. Uppsala län har fått drygt 96 miljoner kronor av Jordbruksverket hittills och i en andra omgång kommer länet få ytterligare 56 miljoner kronor.
Men för att kunna bevilja alla de femton ansökningar om stöd som kommit in till länsstyrelsen skulle det behövas 171 miljoner kronor. Det saknas därmed runt 20 miljoner kronor vilket kan innebära att någon eller några av de sex föreningar som ännu inte fått sina ansökningar prövade kan bli utan pengar.
– Det kommer hela tiden olika bud om, och i sådana fall när, det kommer pengar. Men just nu verkar det inte hoppfullt, säger Heléne Hellström, sammankallande för fibergruppen i Oxsätra-Åkerlänna Utveckling AB som ännu inte fått besked.
Jordbruksverket kommer inte att tillföra mer pengar till Uppsala län.
– Antalet ansökningar har varit stort i alla län och när pengarna är slut är de slut. Då får det bli en politisk diskussion om det ska tillföras ytterligare, säger Pasi Kemi, samordnare på landsbygdsavdelningen på Jordbruksverket.
Från Jordbruksverket reserverar man sig dock för att pengar inte betalas ut till sökande förrän projekten är färdigställda, vilket kan göra att den totala mängden stödpengar blir mindre eller större i slutändan.
Vilka projekt som beviljas stöd och inte avgörs av länsstyrelsen baserat på prioriteringar som satts upp av EU, riktlinjer från Jordbruksverket och prioriteringar som satts upp regionalt. De regionala prioriteringarna handlar bland annat om att projekt som bidrar till att hela länet når målet om att 90 procent av alla hushåll har tillgång till snabbt bredband går före. Varje sökande bedöms utifrån ett poängsystem där 500 poäng är maxantal och 200 poäng gränsen för att kvalificera sig för stöd.
I Jordbruksverkets information som tillhandahålls av länsstyrelsen står det att pengar ska ges till projekt som blir högst prioriterade, inte utifrån principen först till kvarn. Men i länsstyrelsens regionala handlingsplan som har godkänts av Jordbruksverket står det att ansökningar som uppfyller de grundläggande kraven för att få stöd ska beviljas löpande vilket också har skett.
– Vi fick uppmaningen från länsstyrelsen att inte skynda på med ansökan utan fokusera på noggrannhet. Med facit i hand skulle vi bara ha kastat in den så fort som möjligt, säger Heléne Hellström.
Trots att länsstyrelsen har beviljat ansökningar som uppfyller grundkraven på 200 poäng utifrån när de kommit in har länsstyrelsen inte gjort något fel, anser Jordbruksverket.
– Det är olyckligt om något missuppfattas men utifrån vad jag kan bedöma är det här rätt hanterat av länsstyrelsen. Det finns ingen garanti om att alla ska få stöd eftersom mängden pengar är begränsad, säger Niclas Purfürst, avdelningschef på Jordbruksverket.
Södra Krycklinge fiberförening ska ha fått runt 475 poäng av maximalt 500 men är en de föreningar som ännu inte fått något stöd beviljat.
– Vi har lagt ner hela vår själ i det här ansökningsarbetet. Vi hoppas på positivt besked efter sommaren. Finns det ett bidrag som man har rätt att få ska man också få det, säger Bo Fallbrink i Södra Krycklinge fiberförening.
I Oxsätra-Åkerlänna är ett positivt besked avgörande.
– För att vi ska kunna anlägga fiber är det här stödet livsviktigt. På det stora hela är det här otroligt illa skött från myndighetshåll, säger Heléne Hellström.
Ansvariga på länsstyrelsen i Uppsala har inte gått att nå för en kommentar.