– Vi tror på systemet och det är en framtidsprodukt, säger Per Järnebrink, en av delägarna i familjeföretaget JM2P Marketing.
Vinsterna med systemet är två. Dels innehåller soptunnan en sensor som indikerar när tunnan börjar bli full och det är dags för tömning, dels har den en inbyggd komprimeringsanläggning som gör att skräpet tar mindre plats i sopkärlet. Sammantaget gör det att tömningsintervallen kan glesas ut och optimeras så att man bara tömmer papperskorgarna när det verkligen behövs. Hela energibehovet klaras av med hjälp av solpaneler på toppen av soptunnan.
– Det räcker med två timmars dagsljus om dagen. Och det behöver inte vara solljus. Energiåtgången är inte mer än den för en lampa i en julgransbelysning, säger Hervé Tenaglia från företaget Big Belly som är på plats för att visa systemet.
Än så länge finns 13 000 sådana här papperskorgar, framför allt i Nordamerika. De städer som har infört systemet har kunnat minska tömningarna med mellan 70 och 80 procent, och dessutom minskat problemen med överfulla soptunnor. Och här ligger de vinster som man hoppas ska locka potentiella kunder att betala för de högteknologiska soptunnorna. Kostnaden för att installera systemet varierar lite med vilket upplägg man väljer, men den uppsättning som företaget presenterade på tisdagen med en soldriven komprimeringstunna och en källsorteringstunna utan komprimering kostar cirka 1 000 kronor i månaden enligt det leasingkoncept som JM2P presenterar.
Enligt Per-Rickard Rönnberg, projektledare på kontoret för samhällsutveckling vid Uppsala kommun, är tömningskostnaden i Uppsala mellan 30 och 40 kronor per dag och kärl i snitt, eller mellan 11 000 och 14 600 kronor per år. Man måste alltså spara in minst hälften av tömningarna för att de två tunnorna i demonstrationskitet ska bära sig ekonomiskt. Tillkommer gör eventuella kostnader för att göra hämtningsorganisationen mer flexibel så att man kan rycka ut och tömma de papperskorgar som larmat om att det börjar bli fullt.
– Alla nya lösningar är intressanta, men man måste analysera det här närmare för att se om det är värt att satsa på för oss, säger Per-Rickard Rönnberg.
Per Järnebrink tror att Big Belly skulle kunna svälja också soporna från en valborgshelg i Uppsala.
– Det finns också mobila anläggningar som man kan flytta ut när man har tillfälliga arrangemang, säger han.