Mitt emot Skokloster, på Knivsta kommuns sida om Skofjärden, ligger Näsets Gröna. Det är en ekologisk trädgård som drivs av Sven och Elisabeth Secher.
Trots att trädgården saknar skyltar och marknadsföringen har varit nästan obefintlig så har paret fullt upp med att leverera grönsakslådor. Kunderna bor nästan alla kring Ekhamn där trädgården ligger.
– Vi brukar kalla det för härproducerat och är så vana vid att kunderna bor nära så när någon från Uppsala beställer grönsaker känns det nästan som export, säger Sven Secher och ler.
Odlingsintresset och all kunskap fick han från sin morfar som var odlare och professor på SLU. Den vackra trädgården ligger på en gammal torpargård som Svens morfar och mormor köpte på 1940-talet.
Längre tillbaka i tiden livnärde sig folket på gården också med lite av varje. De odlade, fiskade, gjorde dagsverken och byggde båtar. Även om Sven och Elisabeth Secher inte bygger båtar så är de ett exempel på att det återigen går att livnära sig på landsbygden om man hittar sin nisch och inte är rädd för att arbeta med lite av varje.
Utöver att sälja grönsaker efter säsong, arbetar Sven som journalist och Elisabeth med ekonomi.
– Men livet som grönsaksodlare är bra både för kroppen och för knoppen. Man får röra på sig mycket och får tid att tänka eller lyssna på ljudböcker när man jobbar. Jag tycker det är mycket bättre att gräva i komposten än att sitta på ett pendeltåg till jobbet varje dag, säger Sven Secher.
Elisabeth Secher tycker också om att odla, men hennes främsta intresse är att laga mat på färska grönsaker.
– Vi kompletterar varandra. Elisabeth har en bra känsla för när grönsakerna bör skördas. Elisabeths matkunskaper har vi stor nytta av i kontakten med de kockar som köper grönsaker av oss, säger Sven Secher.
Noors slott i Knivsta och Skokloster Wärdshus finns bland kunderna, liksom Broströms Kafé i Uppsala.
När UNT är på besök kommer några av kunderna in i trädgården för att hämta sin grönsakslåda. Varje trälåda är märkt med kundens namn.
– Jag tycker det är en otrolig lyx att kunna gå och hämta färska grönsaker på det här viset, säger en av kunderna, Birgitta Höglund, innan hon ger sig i väg med en fullastad trälåda.
Ibland skickar Elisabeth även med något recept i lådorna.
Näsets areal är enligt många beräkningar för liten för att vara lönsam. Men genom att använda tankekraft, kan mycket maskinkraft ersättas.
– Egentligen borde det inte gå runt, men vi har upptäckt att man genom en lång säsong och mycket planering kan få ut massor av mat på liten yta. Vi sår nytt av alla växter varje månad. Med många odlingsomgångar blir våra odlingar inte helt förstörda om vädret är dåligt en månad, säger Sven Secher.
Torpets läge i en sydsluttning mot sjön ger också fina förutsättningar för odling. Vattnet tar de från Mälaren, jorden från komposten och från gräsklipp, gödslet från ett stall och plantorna driver de upp själva.
Vad är hemligheten med att få goda grönsaker?
– Det handlar nog mest om att grönsakerna får växa i sin takt och att de får mogna på plats. Många importerade grönsaker drivs hårt och skördas för tidigt, säger Elisabeth Secher.
Elisabeth och Sven tycker det är roligt att allt fler intresserar sig för fina grönsaker och de får många frågor om både odling och mat. I framtiden kan de därför tänka sig att starta visningar och kurser i trädgården. Redan i dag säljer de även plantor på våren och äppelmust på hösten.
– Vi får se vad nästa steg blir. I dag har vi en liten kö till våra grönsakslådor, men nästa år kanske vi utvecklar trädgården lite till. Vi tar ett steg i taget. säger Elisabeth.