De öppnar popup-restaurang med takterrass – mitt i stan

En liten takterrass med latinamerikansk magi. Det är visionen för Ibericos nya popup-restaurang som väntas öppna i sommar.
– Jag är mer taggad än nervös, säger restaurangchefen Gerardo Aceves som själv är från Mexiko.

Se utsikten – från nya popup-restaurangen

Foto: Alexzandra Persson

Uppsala2025-06-16 21:00

En popup-restaurang med latinamerikanska influenser öppnar i sommar på våningen över Iberico på Fyristorg.

– Vi har alltid velat göra något av övervåningen, och det var dags nu, säger företagets vd Alicia Stolt.

Den spanska tapasrestaurangen gjorde för ett par år sedan sig av med det vandrarhem som de drev på övervåningen. I stället utvidgade de restaurangen till övervåningen och den takterrass som vetter mot innergården med utsikt över Domkyrkan.

På Ibericos övervåning på Fyristorg öppnar de upp sin popup-restaurang.
På Ibericos övervåning på Fyristorg öppnar de upp sin popup-restaurang.

Men i mitten av juli byter övervåningen namn till Mestizo. Namnet anspelar på mötet mellan kulturer och i det här fallet är det spansk mat som får en latinamerikansk tvist.

Den nya restaurangchefen Gerardo Aceves är själv från Mexiko och han ser fram emot att få krydda till maten med smaker från Latinamerika på övervåningen – och det är främst rätter från Peru, Mexiko och Brasilien som kommer serveras.

"Det är här magin, smakerna och färgerna kommer att hända", säger restaurangchefen Gerardo Aceves när vi går ut på takterassen.
"Det är här magin, smakerna och färgerna kommer att hända", säger restaurangchefen Gerardo Aceves när vi går ut på takterassen.

Och liksom på nedervåningen så kommer det att vara tapas som gäller även en trappa upp.

– Smakmässigt kommer det vara helt annorlunda. Men våra kunder är vana vid tapas, så det kommer vara lite liknande med små varma och kalla rätter men med latinamerikanska färger och smaker, säger Gerardo Aceves.

Även drinkarna i baren kommer att ha regionens spritsorter som bas: mezcal, tequila och pisco.

På övervåningen finns en egen bar och takterrass – detta ska bli Ibericos nya popup-restaurang.
På övervåningen finns en egen bar och takterrass – detta ska bli Ibericos nya popup-restaurang.

Kommer maten att vara stark?

– Vi kommer ha med lite av kryddigheten i menyerna, men det är inte det stora fokuset. Den starka smaken kommer att finnas där men det kommer inte att vara så starkt att det sticker till. Jag tror inte att alla hade uppskattat det.

Det ligger ju redan en brasiliansk restaurang här intill, finns det plats för er också?

– Vi har små rätter och de har stora rätter, och deras är brasiliansk medan vi har mat från flera länder. Så jag skulle säga att det är två helt olika koncept, säger Gerardo Aceves.

Han menar att Stockholm redan haft en våg av latinamerikanska restauranger som öppnat och blivit populära. I Uppsala däremot tycker han att det inte finns ett lika stort utbud i dag.

Takterrassen har smyckats med låtsaspalmer och mysbelysning.
Takterrassen har smyckats med låtsaspalmer och mysbelysning.

– Jag är mer taggad än nervös, säger han om att premiärdagen närmar sig.

Mestizo kommer att hålla sin popup-restaurang öppen fram till slutet på september. Vad som händer efter det beror på responsen från Uppsalaborna, berättar Alicia Stolt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!