Linnéträdgården är Sveriges äldsta botaniska trädgård. Planen för trädgården följer botanikern Carl von Linnés ritningar från 1745 och att bevara den växtlighet som finns i trädgården är ett viktigt jobb för trädgårdsmästarna.
– Vi samlar in fröer och sår nytt varje år. I huvudsak använder vi våra egna frön i odlingarna, säger Linnéträdgårdens trädgårdsmästare Jessica Fajersson.
Solen värmer och den här onsdagen är det torrt i luften. Det är bra frösamlarväder. Ett tiotal intresserade deltar när Jessica Fajersson berättar om arbetet med att samla fröer.
Jessica Fajersson visar torra frökapslar, det vill säga frön som är mogna att samla. Hon lägger dem i bruna påsar i en korg. Påsarna ska sedan stå öppna, torrt inomhus. Senare på säsongen rensas frökapslarna bort. Det är de värdefulla fröerna som trädgårdsmästarna vill åt.
– Helst vill vi fortsätta med våra egna växter, säger Jessica Fajersson.
Vi är i trädgården för ettåriga växter, men uppdelningen är inte exakt. Här finns även en del tvååriga växter. Trädgårdsmästarna samlar in frön av alla sorter.
– Det här är något man kan göra själv i sin egen trädgård. Det är vanligt när man sår ettåriga växter att man köper fröpåsar i handeln, men det finns många som samlar och delar frön, berättar Jessica Fajersson.
Bland deltagarna finns flera som provat. Helena Lindfelt, som är med i Linnés Vänner, berättar att hon tagit fröer från bland annat ringblommor och tagetes.
– Jag har också låtit en basilika gå i blom för att kunna samla fröer. Det är en klotbasilika, som jag gillar, som blir stor och fin, säger Helena Lindfeldt. Dotter Lana Lindfelt, 6 år, är yngst i gruppen. Men hon är mest intresserad av att lukta på blommorna.
Lite oväntat står en hög plocksallad med en blomsterpelare bland blomstren.
– Sallad går också i blom om man inte plockar den och vi har ju ingen köksträdgård, vi vill alltid få fram fröerna, säger Jessica Fajersson.
Hon har många gånger fått frågan om man kan köpa eller själv samla frön från Linnéträdgården. Men svaret är nej.
– Man får inte samla här och vi säljer inga frön. Det räcker inte till.
Det händer att fåglar mumsar i sig trädgårdens fröhållare, eller att någon växt inte ger frön. I de fallen tar Linnéträdgården hjälp från andra Botaniska trädgårdar, för att säkerställa att arterna som Linné odlade finns kvar i Linnéträdgården.