Det är en råkall höstdag vid Österleden i Uppsala. UNT har stämt möte med några poliser från vägbrottsenheten. De jobbar med att sålla ut vilka bilister som kan vara intressanta att titta närmare på ur den täta ström av fordon som drar förbi.
– Ser du den röda bilen där? Det kunde vara en som jag skulle stoppa, säger en polis som vill vara anonym.
Till det yttre ser det ut som vilken bil som helst men polisen har observerat att föraren vänt bort huvudet och verkat fippla med något på sätet när han upptäckt poliskontrollen.
– Det kan tyda på att han försöker gömma undan något, förklarar polismannen.
Bland dem som enheten hittar finns drograttfulla, efterlysta, personer med narkotika, stöldgods och så vidare.
Enligt Mats Östman, chef för trafikpolisen i Uppsala, är vägbrottsenhetens arbetssätt framgångsrikt. Han tror att förutsättningarna för att metoden ska införas i övriga landet ökar i och med den enhetliga polisorganisation som tillkommer vid årsskiftet.
Mats Östman berättar om multikriminellas ökande rörlighet över vägnäten och hur till exempel en liga som greps för några år sedan hunnit begå 40 åldringsbrott under de fyra dygn de befunnit sig i Sverige.
– Nu i oktober stoppade vi en bil där förarens svar inte riktigt stämde. I bilen hittades pass som tillhörde äldre personer i Västsverige och en rad åldringsbrott kunde klaras upp. Vi ringde bland annat en äldre man som berättade att han inte blivit av med något men att han nyligen haft ett konstigt besök från socialtjänsten.
Tillbaka till Österleden. Maria Rosander, som ingår i vägbrottsenheten, säger att hon och de andra poliserna som ingår i styrkan till stor del går på intuition.
– Ibland är det svårt att säga varför vi stoppar just den här personen men många gånger prickar vi rätt. Rent konkret kan det handla om till exempel att någon verkar vara på fel plats vid fel tidpunkt. Det kan vara en risig bil i ett dyrt område eller några ungdomar i en riktigt flådig bil.
Maria Rosander vinkar in en röd Volvo 940 som ser lite medfaren ut. Bakom ratten sitter en kvinna som blir ombedd att visa körkortet.
– Kan du blåsa här? Ta ett djupt andetag. Det blev grönt, perfekt. Ha en trevlig dag.
Medan kvinnan rullar vidare berättar Maria Rosander varför hon inte gick vidare och gjorde dataslagningar på bilen.
– Hon såg lugn ut, ingen flackande blick eller andra signaler i den vägen.