Kraven finns i en ny Policy för upphandling och inköp vid Uppsala kommun som kommunfullmäktige sade ja till på måndagen.
– Kommunen köper varor och tjänster för runt 3,4 miljarder kronorårligen. Räknar vi med de kommunägda bolagen så blir det ännu mer. Vi kommer att investera mycket mer i nya parker, vägar, skolor och bostadsområden under de kommande åren. Då behöver vi en bättre upphandlingspolicy, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).
Han anser att fokus tidigare legat för mycket på att handla upp till lägsta pris.
– Det ökar risken att företag konkurrerar med dåliga arbetsvillkor, lönedumpning och att man frångår svenska kollektivavtal för att vinna anbud. Det har i vissa fall lett till att vi fått sämre kvalitet på städning i våra lokaler. Det har kommunen själv bidragit till genom att vi inte ställt tydliga krav på entreprenörerna, säger Erik Pelling.
Nu inför den rödgröna kommunledningen krav både på sociala, miljömässiga och arbetsrättsliga villkor. Enligt Erik Pelling finns kraven med i ny lagstiftning på området som regeringen antagit.
– Men den är inte lika långtgående och gäller bara till vissa så kallade tröskelvärden. Vi ställer krav på att kommunen "ska" ställa kraven vid varje upphandling som görs, säger han.
För sociala villkor kan det innebära att ett företag som i framtiden ska jobba åt Uppsala kommun ska uppfylla krav på lika rättigheter och möjligheter för kvinnor och män, social integration eller rättvis handel. Vilka villkor som blir aktuella i respektive upphandling bedöms utifrån vilken vara, tjänst eller byggentreprenad som ska upphandlas. Miljökrav ska alltid ställas och leverantörer ska bidra till att både nationella miljökrav och kommunens miljö- och klimatmål uppnås.
Räcker några skrivningar i en policy för att lyckas med detta?
– Det kan vi inte garantera till 100 procent. Men kraven ger oss större möjligheter att göra tillsyn och följa upp de avtal vi ingått med företagen. Vi skickar samtidigt en tydlig signal om att kommunen inte accepterar oseriösa företag, säger Erik Pelling.
Oppositionen har dock invändningar mot den nya policyn på en rad punkter. Bland annat när det gäller de sociala kraven.
– Vi fyra allianspartier vill att kraven tydlig ska vara definierade annars är risken att det öppnar för subjektivt tyckande från de tjänstemän som ska värdera om företagen uppfyller kraven. Det är samma kritik som både Svenskt näringsliv och Handelkammaren framför, säger kommunalrådet Stefan Hanna (C).
Partierna vill också att stora upphandlingar delas upp i mindre så att små lokala företag har chans att vara med och konkurrera och att sanktioner införs mot kommunala förvaltningar som gör inköp vid sidan om ingångna avtal.
– Det problemet finns idag och kan göra att företag som vunnit ett avtal till ett visst pris går med förlust. Vi anser också att samma krav ska ställas på kommunens egen verksamhet som man ställer på upphandlad verksamhet. Det ska vara rättvist. Det är en viktig signal till marknaden, säger Stefan Hanna.
Erik Pelling anser att sanktionsavgifter skulle bli otympligt och tror att bättre uppföljning av hur verksamheten använder ingångna avtal är effektivare. Att ställa krav på den egna verksamheten tycker han inte har med policyn att göra.
– När det gäller de sociala kraven så måste detaljnivån regleras vid varje upphandling annars blir de ganska urvattnade, säger han.