De går i åttonde klass och kommer från Kalix i norr till Kalmar i Söder och har valt att praoa inom försvaret. Sju är tjejer och tretton killar. Luftstridsskolan ger dem en försmak av hur det är att göra lumpen, och alla tycks gilla det.
Hedir Al-Badri från Gävle uppskattar själva livsstilen.
– Min mamma är aktiv inom hemvärnet och tyckte att jag borde prova på lumpen. Jag tycker det är jättekul. Det är mer struktur, allt ska vara perfekt. Det gillar jag. Dessutom lär man sig disciplin och respekt, säger hon.
Det är första gången på flera år Luftstridsskolan har prao, och första gången någonsin eleverna får bo på förläggningen hela veckan. På logementet får Hedir och hennes praokompisar sova i våningssäng, lära sig bädda och hålla snyggt och rent i rummen.
– Vi började i måndags och har hunnit med att göra exercis och visitering. I dag har vi varit och simmat. Om en stund ska vi titta på två jasplan och träffa piloterna, säger Hedir Al-Badri.
En halvtimme senare landar planen. De kommer från Linköping. Ute på plattan berättar piloterna om planen och jobbet som pilot. Frågorna är många och flera när en dröm om att själva bli pilot, som Hugo Cassel Hallberg från Uppsala.
– Jag har alltid varit sugen på att bli pilot. Nu är jag ännu mer säker på det. Det var intressant att få se jasplanen, kunna gå så nära och se dem i detalj, säger han.
Hur kommer det sig att du sökte prao här?
– Jag fick se det på skolan. Det är en helt unik grej. Många andra valde nåt vanligt, som att praoa på restaurang, säger Hugo Cassel Hallberg.
Elin Sundelin från Kalix har redan bestämt sig.
– Min dröm är att bli pilot. Jag har gillat flygplan sedan jag var liten. Inga i min släkt jobbar inom försvaret eller så, det är helt min egen känsla, säger hon.
Det är precis vad Josefin Ådeby, rekryteringsofficer vid Luftstridsskolan, vill höra. Syftet med praon är att sprida kunskap om försvaret och få fler att vilja göra lumpen.
– Om fem år vill vi att de ska stå här och anmäla sig som rekryter. Förhoppningsvis vill de jobba vidare inom försvaret. Vi har problem att rekrytera personal, speciellt tekniker, men också piloter, säger hon.
Hon är imponerad över de 20 som valt att praoa på Ärna.
– De får göra en veckas minilumpen. Men det inget gnäll, trots att de måste gå upp klockan sex. Vi har fått fler tjejer än vi räknat med. Alla gör sitt bästa. Vi vill sprida en positiv bild av försvaret. Få har kunskapen i dag, säger Josefin Ådeby.