De vandrade för förintelsens offer

För exakt 73 år sedan i dag lördag befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. För att hedra offren och för att markera mot antisemitism genomfördes under lördagen en kippavandring i Uppsala.

Vid UKK talade bland andra Peter Gustavsson, ordförande i kulturnämnden (S).

Vid UKK talade bland andra Peter Gustavsson, ordförande i kulturnämnden (S).

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2018-01-27 14:13

– Då öppnades helvetets portar och världen fick se vad som skett och ta del av hur många som dödats, säger Mikael Oscarsson, riksdagsledamot från Uppsala för Kristdemokraterna, om vad som hände för 73 år sedan när koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades.

Tillsammans med Maria Weimer, riksdagsledamot för Liberalerna från Uppsala, har han tagit initiativ till en manifestation i dag, dagen som världen över högtidlighålls som Förintelsens minnesda. De två ledde en så kallad kippavandring från Universitetshuset till UKK.

Några som valt att gå med i vandringen var Halina och Jukka Hohentahl, medlemmar i judiska föreningen i Uppsala.

– Det är mycket, mycket bra att det här arrangeras i Uppsala för första gången. Men det är också tveeggat. Varför ska man egentligen behöva manifestera mot antisemitism? Det borde vara en självklarhet att alla ska kunna känna sig trygga, men det är inte i dag. Står vi inte upp för det här och säger ifrån så kommer vi inte att ha judar eller judisk kultur kvar i Sverige. Judar lämnar redan Malmö för att de inte känner sig trygga, säger Halina Hohentahl.

Tåget gick från Universitetshuset genom city till UKK där flera tal hölls. Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S), pratade om Uppsalas dubbla agerande, dels vid bollhusmötet 1939 då studenter protesterade mot att ta emot tio judiska flyktingar - en av de mörkaste dagarna i Uppsalas historia, enligt Peter Gustavsson - men också om tiden efter kriget när judiska flyktingar kom till Uppsala och bosatte sig här.

– De togs emot med stort engagemang i Uppsala. Det är viktigt att komma i håg det, säger han.

Flera i tåget hade valt att bära kippa, för att hedra offren vid förintelsen och markera mot antisemtism. En av dem var Mikael Oscarsson.

– Ingen ska behöva frukta att bära en kippa eller en davidsstjärna, sade Mikael Oscarsson i sitt tal och rev ned applåder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om