De vårdanställdas protester hjälper inte

Någon förändring är inte aktuell. De anställda måste även framöver räkna med både schemaförändringar och att täcka upp på andra avdelningar.

Uppsala2018-02-08 07:00

Det säger förvaltningsdirektör Carina Juhlin vid Uppsala kommuns äldreförvaltning.

– I år har 271 personer valt att gå upp till heltid inom äldreförvaltningen. Det leder till att vi har en överbemanning på de enheter där många gått upp till heltid. Men vi får inte några extra pengar för det, säger hon.

Direktiven är att rätt till heltid ska lösas inom den budget förvaltningen har. För att klara det är det "ett måste" att jobba över olika avdelningsgränser, enligt Carina Juhlin.

Nu har ni personal som är missnöjda. Hur bra är det?

– Jag kan förstå att det kan skapa oro. Samtidigt har det alltid funnits ett motstånd mot att byta avdelning. Ur ett brukarperspektiv så tror jag det är bättre att det kommer personal från andra avdelningar än att man tar in nya vikarier hela tiden. Det kommer att skapa en bättre kontinuitet på sikt.

Kommunal anser att kommunen bryter mot arbetsmiljölagen med den nya schemaläggningen. Hur ser du på det?

– Vi bryter varken mot arbetstidslagen eller arbetsmiljölagen. Däremot vet vi om att det inte är populärt med delade turer eller längre pass och vi försöker så långt det går att minimera det.

Så det blir inga förändringar, trots protester?

– Jag ser ingen annan lösning i dag. Men jag tror att vi måste jobba mer med personalen för att hitta lösningar som fungerar, säger Carina Juhlin.

Hur de kan komma att se ut vet ingen i dag. Omsorgsförvaltningen har skapat en variant med personalpool där de som väljer att jobba heltid tjänstgör en del av sin tid.

– Det kan vara en modell. Personal kan också jobba på fler avdelningar eller en del av sin tid på andra enheter eller inom hemtjänsten. Det är ett måste om vi ska klara vår ekonomi.

Hon får stöd av kommunens HR direktör, Anna Bittner, som konstaterar att Uppsala kommun har stora behov av att både rekrytera nya medarbetare men också använda kompetensen och tid hos de anställda smartare.

– Våra chefer har arbetat intensivt för att planera så bra scheman som möjligt. Mycket handlar om att hitta samarbetslösningar med närliggande enheter så att våra medarbetares arbetstid finansieras fullt ut inom befintlig budget, skriver Anna Bittner i ett mejlsvar.

Vad tycker du om kritiken från de som är missnöjda på Karljohansgården?

– Det är jättetråkigt. Vi är beroende av deras kompetens och delaktighet för att det ska bli bra, både för de boende och för våra medarbetare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om