En öl to go? Nja, riktigt så funkar inte den nya lagen om gårdsförsäljning som trädde i kraft den 1 juni.
– Våra stammisar kan ju inte bara komma in och dricka ett par öl och sen köpa med sig, säger Johan Holmdahl som är ansvarig för produktionen på Bryggeriet Ångkvarn.
Däremot hoppas de på att kunna sälja med en och annan öl till sina kunder i samband med sina ölprovningar som de håller med jämna mellanrum.
Ångkvarn och Länna bruk är de som hittills skickat in en ansökan till Uppsala kommun om att få börja med gårdsförsäljning av alkohol. När de kan få sitt besked är dock ovisst.
När UNT besöker det centrala bryggeriet Ångkvarn har de börjat planera för hur de skulle kunna genomföra sin försäljning. Ölen de serverar är nämligen endast på tapp, så de håller på med att ta fram möjliga etiketter och flaskor till den eventuella försäljningen.
Men passar ett centralt byggeri som ni in på beskrivningen "gårdsförsäljning"?
– Som bryggeri och pub så får man ju ta alla chanser att sälja sin produkt. Det var ingen tvekan om att vi skulle ansöka i alla fall, säger Johan Holmdahl.
De räknar samtidigt med att även den framtida försäljningen främst kommer att göras till de sittande gästerna. För just deras bryggeri är lagändringen alltså ingen "game changer".
– Hade det gällt ett produktionsbyggeri som helt plötsligt fick möjlighet att sälja lite öl i dörren, då hade det kunnat vara mer intressant.
Men hur funkar den nya lagen egentligen?"
Gårdsförsäljning får endast ske i samband med ett kunskapshöjande besöksarrangemang. För Ångkvarns del hoppas de kunna sälja sin öl i samband med sina ölprovningar.
Ett stående moment måste även vara att arrangören informerar om den skada alkohol innebär för kroppen. Just denna punkt är dock Johan Holmdahl kritisk till.
– Lagändringen är ju ett steg i rätt riktning, men här har de schabblat till den lite, säger han.
Han hade önskat att lagarna liknade de i resten av Europa mer.
– Det hade varit bra om det hade blivit som i de andra länderna där du har rätt att sälja öl till de som kommer in utan massa extra jobb.
Anledningen till att man vid gårdsförsäljning måste informera om alkoholens skadlighet är alkohollagens utformning, förklarar Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.
Besöksarrangemanget som måste ske vid försäljning är nämligen att betrakta som marknadsföring och den måste ske måttfullt.