De vill utveckla orterna på landsbygden

Uppsala är en kommun med växtvärk, men det är nästan bara Uppsala stad som växer. Nu vill liberalerna ha ett jämställt bostadsbyggande så också orter som Almunge kan växa.

Bygg mer. Mohamad Hassan tycker att en ort som Almunge nära  Arlanda borde kunna växa med både jobb och bostäder.

Bygg mer. Mohamad Hassan tycker att en ort som Almunge nära Arlanda borde kunna växa med både jobb och bostäder.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-07-14 10:55

Förebild är Knivsta som växer på alla håll och kanter sedan den lilla stationsorten bröt sig loss från Uppsala och bildade egen kommun. Under åren 2010-2014 byggdes nära 700 bostäder i Knivsta. Det är mer än i Enköping som har mer än dubbelt så många innevånare.

– Knivsta är i dag en av de snabbast växande kommunerna i landet. Det skulle inte Knivsta ha varit om kommunen inte brutit sig loss. Nu kan de ta eget ansvar i stället för att vänta på direktiv från stadshuset i Uppsala, säger Mohamad Hassan, kommunalråd för Liberalerna i Uppsala.

Med det menar han inte att Uppsala kommun ska splittras upp i flera mindre kommuner för att få fart på bostadsbyggandet.

– Nej. Vi behöver inte fler kommuner, men ett annat förhållningssätt till orter som Almunge, Bälinge och Vänge. De måste betraktas och behandlas som egna kommuner med ambitioner att växa. På så sätt tror jag att de skulle kunna göra exakt samma sak som Knivsta.

Mohamad Hassan anser att all kraft i dag går åt till bostadsbyggandet i Uppsala - som i Ulleråkerområdet, Rosendal, Sala Backe, Årsta och Librobäck.

– Nackdelen med dagens politik är att underlaget för samhällsservicen blir allt mindre i de små orterna. Skolor och vårdcentraler riskerar att läggas ned. Affärerna får färre kunder och jobben försvinner. Vi måste vända den utvecklingen, nu händer ingenting, säger Mohamad Hassan.

Han får medhåll från flera boende i Almunge. Elin Korhonen som handlat på Konsum har just flyttat till orten.

– Jag tycker absolut att man ska försöka bygga mer. Det är en förutsättning för att skolan, affären och vårdcentralen vara kvar. Jag tror att fler kommer att välja att flytta till landet i framtiden och då är det viktigt att servicen finns här, säger hon.

Samtidigt tycker hon att utbyggnaden måste ske med omsorg. Alumges karaktär med äldre villabebyggelse i centrum får inte försvinna, charmen måste bli kvar.

Det tycker också Lennart Bring som bott i Almunge sedan barnsben. Han konstaterar att Almunge inte vuxit särskilt mycket sedan han var liten och tycker det är bra om det bli lite större.

– Bara inte så stort så det blir ett helt annat samhälle, säger han.

Lars Norlin från Knutby tror att arbetsmarknaden blir bättre om småorterna växer.

– Man kan säkert vara några hundra fler innevånare i Almunge. Och med den invandring vi har så är det viktigt att det finns möjlighet att sprida ut människor i landet. Alla kan inte bo på samma ställe, säger han.

De flesta politiska partier värnar landsbygden och vill se mer bostadsbyggande där. Inför valet lade exempelvis Centern ett förslag som gick ut på att bygga ut fyra kransortscentrum för 1,5 miljarder.

Är inte det radikalt?

– Jag tror inte att Uppsala kommun ska sätta i gång och satsa stora pengar på en utbyggnad av ett antal utvalda orter. Men man ska vara tydlig med att vill bygga på de mindre orterna på samma sätt som vi satsar i Uppsala, och aktivt jobba för det som om de vore enskilda kommuner.

Det låter enkelt. Men hur ska det gå till när alla byggföretag slåss om kontrakten i stan?

– Vi kan ställa krav och vi har inte frågat byggherrarna hur de skulle vilja utveckla de mindre samhällena. Jag anser att vi ska bjuda in dem och föra samtal om det. Vi måste ha ett öppet förhållningssätt. Det kan leda till att hela Uppsala utvecklas till en kommun med plats för boenden för flera olika livsstilar, säger Mohamad Hassan..

Han bor själv i bostadsrätt i en av Uppsala nybyggda skyskrapor, men tror att många gillar lugnet på en mindre ort.

– Det är en skatt som vi inte värderar tillräckligt högt i dag, säger han.

Tipsa UNT!

Vad tycker du det bör satsas på i orterna runt Uppsala? Vad saknar du? Vad är bra, vad kan bli bättre? Hör av dig till UNT:s reporter Nicklas Kihlberg på nicklas.kihlberg@unt.se

Fakta Tretton av 20 orter minskar sin befolkning

Så väntas Uppsala kommuns mindre orter utvecklas befolkningsmässigt fram till 2020. Tabellen visar total befolkning år 2020 och ökning respektive minskning från år 2015.

Storvreta: 6 520, +180 personer

Björklinge: 3 150, -176

Bälinge: 2 340, -66

Vattholma: 1290, -139

Lövstalöt: 1630, +231

Vänge: 1250, -70

Gunsta: 1440, +481

Almunge: 810, -73

Lindbacken: 2260, +1445

Vreta-Ytternäs: 780, +14

Knutby: 640, -47

Länna: 750, +91

Skyttorp: 610, -31

Gåvsta: 500, -52

Järlåsa: 480, -38

Danmarksby: 410, -33

Skölsta: 810, +442

Ramstalund: 310, -20

Läby: 220, -11

Blackstalund: 210, -18

Totalt 2020: 26 410, +2110 personer

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om