Debatten om flygfält spände över vida fält

Buller, luftföroreningar, växthuseffekten - torsdagskvällens diskussion om en civilflygplats vid Ärna norr om Uppsala spände över vida fält.

Foto: Annika af Klercker

Uppsala2008-04-25 07:22
På plats i Börje Idrottsgård fanns Mattias Sjölund, vd för Uppsala Air, meteorologiprofessor Sven ­Israelsson samt Gun Lange, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Uppsala län, och Emma Wallrup, även hon från Naturskyddsföreningen i länet.
Mattias Sjölund redogjorde för de problem han menar skattesubventionerat flyg medför.

- I dag finns en täthet mellan svenska flygplatser som inte är motiverad. Alla är kommunalt eller statligt ägda. Ett exempel är att Halmstadshems hyresgäster betalar 100 kronor i månaden av hyran till flygplatsen där. Och varje flygstol från Torsby sponsras kommunalt med 4 000 kr. Detta saknar motstycke när det gäller varje annat transportslag.
Hans uppfattning är att om de kommunala flygplatserna i landet blir färre i framtiden, så leder det till en konkurrenskraftigare flygindustri i Sverige.

Publiken fick också höra att de civila planen inte kommer att bullra lika mycket som de plan som tidigare trafikerat luftrummet i området. Det rör sig om en skillnad på 15-20 decibel lägre än till exempel Viggenplanen.
Sven Israelsson arbetar med miljöforskning, buller, luftföroreningar och klimatförändringar, allt relevant i Ärnafrågan. Han underströk vikten av att bullerkonsulterna gör sina mätningar vid rätt tidpunkt.
- Mätningar av buller på samma plats kan variera mellan 50 och 70 decibel. Sol, värme och kyla påverkar ljudvågor i stor omfattning. På dagen när det är varmt och solen lyser stör buller mindre.

Men typiskt för slätten norr om Uppsala att det blir kallt en timme innan solen går ner, berättade han.
- Så just en sån här vacker kväll i Börje kan man mäta upp de högsta föroreningarna och bullret och dessutom höga halter av radon, som frigörs och stiger upp ur marken. Luftföroreningarna samlas i vad vi forskare kallar strålningsdimma.
En äldre man i publiken uttryckte vad många i bygden oroas över: att de civila störningarna blir större än de under flygflottiljens tid.
- Det gick väl an när de flög på vardagarna mellan 8 och 16, och på tisdagarna till 22. Sen var det tyst. Men de här planen kommer ju att flyga natt och dag, och störa dygnet runt.
- Flygplatsen vi söker tillstånd för kommer att ha öppet mellan 06 och 24, även om det kanske är föga tröst om man bor nära.

Men förmodligen kommer ingen trafik att finnas schemalagd efter kl 22, svarade Mattias Sjölund.
- Men om flyget är försenat? Det är ju inte helt ovanligt. Skall planen landa på Bromma då, ville en dam veta.
Hon fick svaret att det är av serviceskäl det sökta tillståndet sträcker sig till kl 24.
- Men efter det blir det Arlanda, sade Mattias Sjölund.

Naturskyddsföreningens representanter beskrev klimat- och miljöläget som akut.
- Det är bråttom nu. Tyvärr visar de senaste, mycket oroande forskarrönen att det inte längre är Al Gores tio år som gäller. Vi har bara sju, åtta år på oss att vända trenden. Om klimatpåverkan når vissa gränser accelererar uppvärmningen markant. Därför är det viktigt att vi stoppar utsläppen nu, sade Gun Lange.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om