Variationen är stor i bemanning på olika demensboenden. Det förekommer regelbundet att personal arbetar ensam och att dementa lämnas ensamma nattetid. Måste personalen hjälpas åt på en äldreavdelning kan andra avdelningar lämnas tomma. Vissa saknar personal under delar av natten, exempelvis där personalen har ansvarar för två avdelningar. En anställd kan tvingas ta hand om upp till 28 dementa äldre nattetid.
När Socialstyrelsen inspekterade ett 100-tal demensboenden i landet så var 61 procent låsta och obemannade under kortare eller längre tid av natten.
Enligt kartläggningen uppger ansvariga chefer vid Uppsala kommuns boenden att ingen dement låses in mot sin vilja. Om bemanningen är tillräcklig eller inte ger dock inte kartläggningen något svar på.
– Det är en fråga för politikerna att ta ställning till. Vi har bara beskrivit hur situationen ser ut i dag, säger Eva Eriksson, handläggare vid äldrekontoret.
Enligt Socialstyrelsen så finns inte några regler för lägsta bemanning. Enligt lagen ska kommunerna ge de äldre god vård och ställa de resurser som behövs till förfogande för det.
Äldrekontoret föreslår ändå riktlinjer för en lägsta bemanning i ett sexpunkts program som ska säkra vårdkvalitén. Det innebär bland annat att en demensavdelning aldrig får vara obemannat och en grundbemanning ska finnas under veckans alla dagar.
Politikerna tar ställning till förlaget nästa vecka.