Democrats abroad hjälper amerikaner i Uppsala att rösta
Det stundande amerikanska presidentvalet engagerar väljare även i Sverige. Organisationen Democrats abroad arbetar med att samla amerikanska medborgare utomlands och hjälpa dem att rösta. Förra veckan startades även en lokal kommitté här i Uppsala.
Karin Hagerstens son Carl Victor ska rösta för första gången.
Foto: Robert Henriksson
- Vi ska sprida information till utbytesstudenter och andra amerikanska medborgare i Uppsala och hjälpa till med det praktiska, som registrering och röstning, berättar Karin.
Det bor uppskattningsvis runt 10 000 personer i Sverige som får rösta i det amerikanska presidentvalet. Såväl det republikanska som det demokratiska partiet har medlemmar som engagerar sig utomlands i organisationerna Republicans abroad och Democrats abroad.
Republicans abroad har medlemmar men ingen lokal organisation i Sverige. Democrats Abroad Sweden, DAS, har för närvarande en stor organisation med 1 100 medlemmar.
- Vi uppmuntrar och assisterar amerikanska medborgare att rösta, anordnar registreringstillfällen och valvakor, säger Bruce Morris på DAS i Stockholm.
I Uppsala är organisationen bara i startgroparna men de planerar inför framtiden.
- Vi träffas och förbereder oss redan nu inför nästa presidentval. Dessutom är det val till senaten och representanthuset om två år som också kan vara viktiga.
Vid köksbordet i Uppsala ger hon sin son Carl Victor Hagersten en lite sned blick eftersom han inte röstat än.
- Det som gör dig till amerikan är att du röstar, inte var du bor. Det viktiga är inte heller vem du röstar på utan att du gör det.
Karin Hagersten har själv insett att varje röst är viktig.
- Det märktes när Bush blev vald till president första gången år 2000. Det var så få röster som avgjorde. Jag missade att rösta den gången och insåg att om bara jag och några till hade röstat kunde utgången blivit annorlunda.
Men Carl Victor ska rösta, det har han lovat. Och han tänker rösta på Barack Obama.
- Jag vill ha en förändring. Ta Irakkriget till exempel, det behövs en vettig lösning där. Och Obama har en bra syn på utbildning, en mer jämställd skola som ger alla en chans.
Carl Victor Hagersten är född i Sverige med dubbelt medborgarskap. Han är 19 år gammal och förstagångsväljare. Med posten har han fått ett tjockt paket med information om det stundande valet, direkt från USA.
Det amerikanska presidentvalet kan tyckas avlägset när man bor i Uppsala, men Karin Hagersten förklarar vikten av att rösta utomlands ifrån.
- Det spelar roll också för oss som bor här i Sverige. Se bara på finanskrisen, USA:s ekonomi påverkar alla. Och det spelar roll för världsfreden. Dessutom spelar det personlig roll för mig, som måste försvara mitt land varje gång jag går på middagsbjudning.
Varken Karin eller Carl Victor Hagersten vågar gissa hur det går i valet.
- Alla undersökningar pekar ju på Obama och han är populär bland de unga. Men allt kan ändå hända i slutet, många är osäkra, säger Carl Victor.
- Men om McCain vinner kommer vi att kämpa ännu hårdare här i Uppsala, tillägger Karin Hagersten.
FAKTA
Runt 10 000 personer i Sverige har rätt att rösta i det amerikanska presidentvalet.
Runt 10 000 personer i Sverige har rätt att rösta i det amerikanska presidentvalet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!