Den diskreta resejätten mitt i stan
Uppsalaföretaget Etraveli med 55 anställda har köpt upp konkurrenten Travelstart. Nu räknar vd Ralph Axelson med att omsättningen 2010 landar på fem miljarder kronor, en ökning med över 40 procent jämfört med 2009.
E Travel i . Ralph Axelson
Foto: Jörgen Hagelqvist
Etraveli, eller European Travel Interactive AB som företaget egentligen heter, är för många helt okänt, och de skyltar inte med sin verksamhet. Bakom en oansenlig dörr med blåa karmar på Dragarbrunnsgatan döljer sig ett marknadsledande reseföretag med miljardomsättning och rekordvinster. Här finns inga glassiga resebroschyrer och reklamfoton från milslånga sandstränder på andra sidan jorden. Inga kunder syns till. Verksamheten sköts helt och hållet över nätet.
Varumärkena som Etraveli äger är mer kända. Utöver nyförvärvade Travelstart finns Supersavertravel, Flygvaruhuset, Gotogate.no, Flybillet.dk och Seat24 i portföljen. Det sistnämnda startade Etravelis vd Ralph Axelson själv här i Uppsala för tio år sedan. Efter ett par samgåenden och uppköp sitter han nu som vd för hela resebyråkoncernen.
Ralph Axelson är på strålande humör. Affären innebär att Travelstart som under 2009 hade en försäljning om cirka 1,5 miljarder kronor, nu ingår i varumärkesportföljen. Den förväntade försäljningen av resor för Etraveli stiger nu till fem miljarder kronor i Norden under 2010.
Diskussioner hade förts med Travelstart under hösten 2009, i samband med att företaget höll på med strukturella förändringar och planerade för en flytt av huvudkontoret till Sydafrika. Men det var först under julen som det stod klart att det skulle kunna bli en affär.
- Jag kommer ihåg det mycket väl, det var klockan 00:19 på julafton som fick jag ett mejl med innebörden att vi kunde börja förhandla. Sen var hela min jul förstörd förstås, säger Ralph Axelson och skrattar.
Under 2009 var försäljningen 3,5 miljarder kronor, vilket är 200 miljoner kronor mer än under 2008. Ökningen under 2009 är i sig anmärkningsvärd, eftersom resebranschen upplevt en nedgång om cirka 20 procent under året, som följd av lågkonjunkturen. Trenden är att fler väljer att boka sina resor över internet, i stället för i resebutiker.
Ralph Axelson vill inte uppge köpeskillingen för Travelstart. Och han är en smula hemlighetsfull när det gäller företagets framtida planer. Men han råkar försäga sig:
- Vi är en lokal arbetsgivare här i Uppsala, men vi är en global aktör. Eller nordisk aktör, menar jag.
Etraveli har tidigare haft kontor i Amsterdam, Madrid, Köpenhamn och Oslo men det var svårt att slå sig in på den europeiska marknaden från grunden och kontoren stängdes. Kvar finns bara en filial i Helsingfors som tar hand om de finska, tyska och holländska marknaderna. Nu finns det alltså planer på expansion i Europa igen, och man har lärt sig av misslyckandet för några år sedan.
- Jag kan inte tala för investerarna men om vi ska genomföra en expansion handlar det om att köpa upp konkurrenter, inte om att starta helt ny verksamhet från scratch, säger Ralph Axelson.
Hans bestämda uppfattning är att framtiden för resebranschen ligger på nätet. Resebutikerna blir allt färre samtidigt som onlinebokningarna ökar stadigt, bland annat eftersom det är enklare för konsumenterna att jämföra priser på nätet. Samtidigt är det ett kostnadseffektivt att arbeta med onlinebokningar.
- Med de system vi använder behöver vi 35-40 personer för att utföra det arbete som en traditionell resebyrå behöver 400 personer för att klara, säger Ralph Axelson.
- När vi i onlinebranschen började för tio år sedan var vi pionjärer. Nu är vi del av en processindustri.
Online-resebyråkoncernen Etraveli har 55 anställda i Uppsala och rekryterar nu cirka tio nya personer. Under 2009 var omsättningen 3,5 miljarder kronor och rörelseresultatet 90 miljoner kronor, vilket är en fördubbling jämfört med 2008. Företaget ägs till 70 procent av den norska private equity-fonden Norvestor, resterande 30 procent ägs av företagsledningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!