Den här veckan startade arbetet med att göra gator, gång- och cykelbanor rena från vinterns sandning.
– Nu börjar vi med finsopningen och då tar vi upp allt grus och sand, säger Jesper Röjdeby, projektledare på gatuenheten vid stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala.
Grovsopning har pågått sedan mitten av mars och det arbetet är mer eller mindre klart. Då ligger fokus på att ta upp större mängder grus från gång- och cykelbanor och bussgator, för att minska risken för olyckor. På grund av det opålitliga vårvädret delas arbetet upp i två etapper.
– Det finns stor risk för bakslag med snö och is innan april, säger han.
Nu har alltså finsopningen startat i centrum, Årsta, Löten, Eriksberg, Kungsgärdet, Norby, Storvreta, Industristaden och Kvarngärdet. Sandupptagningen förväntas vara klar inom sex–åtta veckor, men vädret kan påverka.
– De flesta kommer att se en påtaglig skillnad i början av maj och i slutet av maj ska allt vara klart. Men vi kan till exempel inte sopa om det regnar väldigt mycket en dag.
Enligt Jesper Röjdebys beräkningar kommer mellan 12 till 14 000 ton sand att sopas bort i år. Det är avsevärt mindre än vanligt.
– Vi brukar samla ihop mellan 18 000–23 000 ton sand per år. I fjol sopade vi upp 28 000 ton, men det var en ovanlig vinter med mycket snö och behov av halkbekämpning.
Sandra Jakobsson är en av alla maskinförare som nu sopar upp vintergruset. Bakom ratten har hon uppsikt över maskinens borstar och sugmunstycke samtidigt som hon styr bland trottoarkanter, lyktstolpar, cyklister, fotgängare och bilar:
– Det är mycket att hålla koll på men med lite rutin blir det en vana. Om jag möter något barn på vägen så stannar jag och låter dem passera först, säger hon.
Jesper Röjdeby gör ett medskick till Uppsalaborna inför kommande veckor:
– Man kan tänka på att hjälpa oss att komma fram. Vi stänger av parkeringsplatser och ställer ut skyltar 24 timmar i förväg. Man får hjälpa till genom att flytta på bilen och undvika att parkera där.
Hur blir gatsoparna bemötta?
– De allra flesta ger tummen upp och är glada över det här tidiga vårtecknet. Men ibland är folk stressade och upplever att fordonen är i vägen. Det är aldrig kul att fastna bakom ett långsamt fordon, men försök att ta ett andetag, visa hänsyn och låt dem köra klart.
Hänsynstagandet gäller även åt andra hållet.
– Vi och våra entreprenörer har regler om att vi inte får köra på de största vägarna under rusningstid.